Резников: Украјина неће гађати територију Русије оружјем већег домета

ГС/Агенције
Резников: Украјина неће гађати територију Русије оружјем већег домета

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 347. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је да је ситуација на фронту све тежа, али да украјинске снаге неће предати Бахмут. Оснивач приватне војне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин тврди да се воде жестоке борбе за сваку улицу у сјеверном дијелу Артемовска.

Зеленски: Жестоке борбе у Доњецку

КИЈЕВ - Жестоке борбе воде се у региону Доњецка, на истоку Украјине, пошто Русија појачава притисак уочи прве годишњице од почетка војне акције, рекао је вечерас украјински предсједник Владимир Зеленски.
"Ситуација је тешка у региону Доњецка - воде се жестоке борбе. Али колико год било тешко и колики год је притисак, морамо издржати. Немамо алтернативу осим да се бранимо и побиједимо", рекао је Зеленски у вечерњем обраћању.

Он је додао да Русија појачава притисак "да би надокнадила прошлогодишње поразе".

"Видимо то у разним секторима на фронту, а и притисак у смислу информација", рекао је украјински предсједник.

Кијев планира експлозије у Краматорску

Кијев планира контролисане експлозије у медицинским објектима у Краматорску, који је под украјинском контролом у Донбасу, да би оптужио Русију за намјерне ударе на цивилне објекте, саопштило је данас руско Министарство одбране.
У саопштењу руског Координационог центра за хуманитарну помоћ у Украјини наводи се да, према независним изворима, украјинске тајне службе планирају велику провокацију у скорије ввријеме да би оптужиле Русију за "ратне злочине".

У тексту се додаје да Кијев планира експлозије у локалној државној болници да би оптужио Москву за намјерно гађање цивилних објеката, пренио је "Спутњик".

Центар наводи да је особље медицинске установе евакуисано и да су у Краматорск стигли репортери западних медија.

Циљ провокације је да се убрза испорука западног наоружања Украјини, додаје се у саопштењу.

Резников: Украјина неће гађати територију Русије оружјем већег домета

Украјина неће користити оружје већег домета које су обећале САД да гађа територију Русије, већ само руске јединице на окупираној украјинској територији, изјавио је данас украјински министар одбране Алексиј Резников.

САД су у петак потврдиле да су нове ракете, које ће удвостручити опсег удара Украјине, укључене у пакет војне помоћи од 2,175 милијарди долара Кијеву да узврати на напад руских снага, пренио је Ројтерс.

-Ми увијек званично кажемо нашим партнерима да нећемо користити оружје које испоручују страни партнери за гађање руске територије. Ми само гађамо руске јединице на привремено окупираној украјинској територији - рекао је Резников новинарима на конференцији за новинаре.

Украјински медији најављују разрјешење министра одбране Резникова

Украјински министар одбране Алексиј Резников вјероватно ће бити разријешен дужности током сљедеће недјеље, јавила је данас украјинска новинска агенција Украјинска правда, позивајући се на владине и војне изворе.

Претпоставља се да ће његова вјероватна замјена бити Кирило Буданов, шеф украјинске војне обавјештајне агенције ХУР, потврдили су добро обијавештени извори лондонског Гардијана.

-Нисам водио никакве разговоре о својој оставци на положај министра -  рекао је Резников у интервјуу који је најавила Украјинска правда.

Неименовани извор потврдио је и кијевском извјештачу британског Индепендента да ће Резников врло вјероватно бити смијењен у врло блиској будућности.

У чланку Украјинске правде се наводи да би Резников могао да буде именован на нову функцију министра правде, јер “нико у предсједничкој канцеларији нема сумње” да би Резников требало да остане у влади.

Пригожин: Жестоки сукоби у Артемовску

Оснивач приватне војне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин потврдио је данас да се воде жестоке борбе за сваку улицу у сјеверном дијелу Артемовска.

-Разјашњавам ситуацију. Украјинске оружане снаге се не повлаче. Боре се до посљедњег. У сјеверним дијеловима Артемовска воде се жестоке борбе за сваку улицу, сваку кућу, свако степениште - рекао је Пригожин, преноси ТАСС.

Он је у објави на “Телеграму” додао да је “лијепо што медији желе да се украјинске оружане снаге повуку”, али је напоменуо да се то “не дешава” ни у сјеверном, нити јужном или источном дијелу града.

Пригожин је одговорио на питање новинара о извјештајима о повлачењу украјинских јединица из сјеверних градских округа.

Претходно је вршилац дужности шефа администрације Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио да руске снаге систематски раде на прекидању линија снабдиејвања украјинских трупа у региону Артемовска и да се жестоке борбе воде у предграђу.

Шолц:Договор са Зеленским да се западно оружје не користи за нападе на Русију

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да постоји договор са предсједником Украјине Володимиром Зеленским да се оружје које Запад испоручује користи само на територији Украјине и да неће бити коришћено за нападе на територију Русије.

Шолц је, у интервјуу за Билд, на питање да ли постоји договор са Зеленским да се оружје са Запада користи само на територији Украјине и да њиме неће бити напада на територију Русије, одговорио да “о томе постоји консензус”.

Њемачки канцелар је изјаву предсједника Русије Владимира Путина да  Русији „опет пријете њемачки тенкови” оцијенио као “дио низа нејасних историјских поређења којима Путин оправдава напад на Украјину”.

Шолц је оцијенио да Русија води немилосрдан рат против Украјине и да ништа не може оправдати тај рат.

Говорећи о испоруци њемачких тенкова Украјини, Шолц је рекао да је Њемачка пажљиво одмјеравала сваку испоруку оружја, тијесно је координирајући са савезницима, прије свега са Америком.

Ваздушна опасност у неколико региона

Упозорења на ваздушну опасност издата су јутрос у неколико региона широм Украјине, саопштиле су надлежне службе.

Сирене су се огласиле око 11 часова по локалном времену у регионима Черњихив, Суми, Полтава, Харков, Черкаси, Кировохрад, Дњипропетровск и дијелу Запорожја који је под контролом Кијева.

Претходно је гувернер региона Харков Олех Сињехубов обавијестио становнике о експлозијама и затражио од њих да оду у склоништа, пренио је “Спутњик”.

Русија је покренула ударе на украјинску инфраструктуру 10. октобра 2022. године, два дана послије напада на руски Кримски мост.

Према наводима из Москве, мете напада су енергетска и одбрамбена постројења, војни командни положаји и линије комуникација широм Украјине.

Зеленски: Тешка ситуација дуж линије фронта

Украјински предсједник Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација дуж линије конфронтације на истоку Украјине постала озбиљнија, јер је Русија увела додатне трупе у борбене активности.

Руске снаге су опколиле Бахмут, гдје се воде борбе за контролу над градом и кључним саобраћајницама за снабијевања украјинских снага, пренио је Ројтерс.

Руске трупе покушавају и да заузму рудник угља надомак града Вухледара, удаљеног око 120 километара југозападно од Бахмута, такође у Доњецкој области.

-Често сам раније морао да кажем да је ситуација на фронту тешка и да постаје све тежа. Сада је поново дошао тај тренутак. Освајач ангажује све више својих трупа за разбијање наше одбране. Веома тешко је у Бахмуту, Вуледару, Лиману и на другим правцима - рекао је Зеленски у ноcћном видео обраћању.

Предсједник Украјине је нешто раније донио одлуку да се одузме украјинско држављанство неколицини бивших утицајних политичара који имају двојно украјинско-руско држављанство, у покушају да “очисти” земљу од проруског утицаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана