Путин одобрио нову старосну границу за пријаву у руску војску

Танјуг
Foto: Aгенције

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин потписао је данас закон којим се који омогућава особама старијим од 40 година да се пријаве у војску Руске Федерације.

Русија је укинула старосну границу за професионалне војнике, отварајући могућност да регрутује више цивилних стручњака, укључујући медицинаре, инжењере и специјалисте за војне операције и комуникације за сукоб у Украјини, наводи ББЦ.

Раније су руској војсци могли приступити руски држављани од 18 до 40 година старости и страни држављани од 18 до 30 година.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је изјавио да регрути који су овог прољећа ступили у војску неће бити послати ни на једно ратиште.

Регрутација у Русији, која датира још из царских времена, обавезује мушкарце од 18 до 27 година да служе годину дана у војсци.

Русија сада има више од 400.000 професионалних војника у активним оружаним снагама које укупно броје 900.000 војника, а може да мобилише око два милиона резервиста, наводи ББЦ.

Украјинска војска је много мања - процјењује се да има 200.000 активних војника и 900.000 резервиста, иако је повећала тај број масовном мобилизацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана