Путин наредио повећање пензија и минималних плата за 10 одсто

Танјуг
Foto: Известија

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин наредио је данас повећање пензија и минималне плате за 10 одсто како би ублажио послједице инфлације, негирајући да су сви економски проблеми у земљи повезани са ратом у Украјини.

Са годишњом инфлацијом од близу 18 одсто забилјеженом прошлог мјесеца, лидер Кремља је признао да ће 2022. година бити "тешка" за руску економију.

"Када кажем "тешка", то не значи да су све ове потешкоће повезане са специјалном војном операцијом у Украјини", рекао је Путин на видео састанку Државног савета, преноси Ројтерс.

Путин је нагласио да је инфлација у Русији упоредива са оном у земљама Сјеверне Америке и Европе.

"Ако погледате структуру њихових економија инфлација код њих је чак и већа од наше", рекао је Путин игноришући чињеницу да је растућа инфлација у западним економијама дјелимично директна послједица руског напада на Украјину, који је подстакао раст цијена енергената и хране широм свијета.

Предсједник Русије, чији је рејтинг према априлској анкети независног Левада центра скочио за више од 10 поена од почетка рата у Украјини, на чак 82 одсто, обећао је у марту да ће ове године смањити сиромаштво и неједнакост упркос санкцијама Запада и високој инфлацији.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана