Предсједнички избори у Турској, други чин – борба без рукавица

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА - Више од 64 милиона бирача у Турској у недjељу, 28. маја бира предсjедника у другом кругу избора. За турску дијаспору гласање је завршено и милион и по гласова из иностранства већ је стигло у Анкару.

Завршницу кампање за други круг предсjедничких избора у Турској обиљежава борба за сваки глас, без рукавица.

Бирачи у Турској видјели су монтиране видео-снимке, чули тешке речи, али и гласну музику из возила са амблемима партија која позивају на гласање у недељу.

Оно чега су се партије уздржавале пре првог круга због пијетета према жртвама земљотреса, сада је на улицама Анкаре присутно као уобичајени изборни фолклор.

Предсједник Ердоган повео је у првом кругу са два и по више милиона гласова испред опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, иза ког стоји шест партија.

Док Ердоган нуди стабилност, јаког лидера за јаку Турску, слоганом "Прави човјек у право вријеме", Киличдароглу је радикално промијенио стратегију између првог и другог круга предсједничких избора.

Прије првог круга обећавао је да ће отворити врата раја, а после 14. маја каже, ако победи, затвориће врата пакла. За себе каже да је највећи националиста у Турској.

Његова кампања се прије првог круга ослањала у највећој мјери на антиердоганизам, указивање на све оно што није добро у Турској.

Турска се суочава са великом инфлацијом, девалвалацијом лире, посљедицама земљотреса и милионима избјеглица, више од 3,5 милиона само из Сирије.

Киличдароглу жели да их врати у земље поријекла. За то је добио подршку лидера Зафер партије.

"Зафер партија" је у оквиру АТА савеза и била је у првом кругу иза трећег кандидата Синана Огана. Оган је послије првог круга дао подршку предсједнику Ердогану, а Оздаг Киличдароглу.

“Разговарали смо са представницима АК партије и џехапеа о избјеглицама у Турској. 'Зафер партија' и 'Партија побједе' су против избеглица. Желимо да их пошаљемо у земље поријекла. И у АК партији су рекли да желе нашу подршку, те да ће се побринути за избјеглице. Нисам им повјеровао, јер их имамо 13 милиона због погрешне политике АК партије", навео је  Умит Оздаг, предсједник "Партије побједе".

Према његовим ријечима, Киличдароглу им је обећао да ће избјеглице послати у земље поријекла, те да могу да се придруже његовој Влади.

"Потписали смо протокол који је и господин Киличдароглу потписао",  Умит Оздаг

Независни кандидат ког је подржао АТА савез, позвао је бираче да гласају за предсједника Ердогана у другом кругу. И његова политика је антимигрантска.

"Оган оперативац"
Турска и Катар подижу станове за милион и по људи у Идлибу. Оган је рекао да не подржава Ердогана због могуће позиције у Влади већ, како је рекао, због принципа. Ердоган је навео да је Оган оперативац народног савеза.

Спољна политика била је важан елемент у завршници капање пред први круг избора. Киличдароглу се сматра пожељним кандидатом Запада, а Ердоган настоји да води балансирану политику.

У Анкари је одјекнула вијест да су Јерменија и Азербејџан у Москви уз посредовање предсједника Путина постигле извјестан прогрес у вези са регионом Нагорно-Карабаха, за Азербејџан у Турску само Карабаха. Конфликт који траје више од три деценије, наводно је близу решења.

Исмаил Сафи, члан Савјета за спољну политику председништва Турске рекао је Истанбул увијек стајао  уз Азербејџан када је ријеч о Карабаху, те вјерује да Русија у овом тренутку има исправан приступ јер обе стране третира равноправно, што јој даје право да посредује.

"Имали смо раније различите структуре као што је Минск група, коју су током деведесетих година подржавале Европа и Америка, али, без успјеха. Руско посредовање је по нашем мишљењу искрено и због тог равноправног приступа обе стране га прихватају. На тај начин, стабилност је враћена у Карабах, тиме и на Кавказ", указује Сафи.

Истиче и да није лако Јерменима да прихвате да Карабах припада Азербејџану, али да сада Јермени, посебно Пашињан, то прихватају.

"У изјавама из Москве, чујемо да је направљен корак у том смјеру", напомиње Сафи.

Усред спољнополитичких и унутрашњих изазова, Турска је пред другим кругом предсједничких избора. За сада се извјесна предност даје Реџепу Тајипу Ердогану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана