Политико: Корона показала каквог је која земља вођу добила

Танјуг
Политико: Корона показала каквог је која земља вођу добила

ПАРИЗ - Нема свака земља вођу каквог заслужује, али пандемија корона вируса показала је каквог је која земља вођу заправо добила, пише бриселски Политико, анализирајући одговоре свjетских лидера на новонасталу кризну ситуацију.


За предсjедника САД Доналда Трампа Политико тврди да је недjељама умањивао ризик који вирус представља по јавно здравље, а затим кривио је Кину, Европску унију, демократе и медије, те закључује да је корона разоткрила Трампову “нарцисоидност и незнање”.

У другим временима свијет би се окренуо Сједињеним државама рачунајући на њихово вођство, али изгледа да “Прво Америка” значи “средњи прст” за остатак свијета, закључује politiko.eu.

Слиједећи на списку је британски премијер Борис Џонсон, односно, како га портал Политико назива, “Трампова сродна душа”.

У тексту се оцијењује да је његов одговор на “вирус који није поштовао Брегзит ни чекао на пасошкој контроли у Доверу” био преспор.

И док покушава да прати реторику британског премијера из Другог свјетског рата Винстона Черчила у питањима живота и смрти, Џонсон не може да сакрије свог “унутрашег кловна”, наводи Политико.

Доста позитивнији став износи се према француском предсједнику Емануелу Макрону који “призива свог унутрашњег Де Гола или Наполеона зрачећи ауторитетом”.

Политико хлави драстичне мјере које је предузео Макрон попут ограничавања кретања, као и одлуку да током кризе стопира контроверзну реформу пензионог система.

За Ангелу Меркел Политико пише да “игра улогу за коју је рођена”. Њена одмјереност, коју је показала и у ријетком телевизијском обраћању нацији, у супротности је са борбеношћу Париза и Лондона.

“Њена темељна пристојност и доношење одлука заснованих на доказима с правом су јој вратили положај европског лидера са поузданим вођством”, наводи се у тексту и додаје да је “показала изненађујуцћу спремност да у тако драматичним околностима одбаци дугогодишњу догму уравнотеженог буџета”.

Италијанског премијера узепеа Контеа Политико сматра “неочекиваном звијездом” ове ситуације.

Његово сталожено руковођење кризом у тешко задуженој европској земљи коју је вирус најтеже погодио показало је да је неистинита Мусолинијева изрека да “владати Италијанима није тешко, већ узалудно”, оцијена је Политика.

Мађарски премијер Виктор Орбан и конзервативни националистички лидери Пољске одговорили су на вирус предвидљиво, констатује Политико, “пркосним затварањем својих граница са другим државама ЕУ, проузрокујући дугачке редове и на хиљаде Европљана заглављених у транзиту”.

У тексту се примјећује и да Орбан, који је сковао израз “нелиберална демократија” да би описао своју ауторитарну владавину, сада покушава да користи Ковид-19 како би омогуцћио својој влади да влада у недоглед.

Шта год вирус открио - било расизам, неозбиљност и ауторитарност или хуманост, промишљеност и спремност на учење - бар људи широм свијета сада знају “од чега су направљени” њихови лидери, заључује Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана