Паника широм свијета због новог вируса: Ригорозне контроле на аеродромима и станицама

Тањуг
Паника широм свијета због новог вируса: Ригорозне контроле на аеродромима и станицама

Земље у Азији и другим дијеловима свијета почеле су провјере тјелесне температуре на аеродромима, жељезничким станицама и ауто-путевима.

Сазван je хитан састанак Свјетске здравствене организације због смртоносног вируса.

Провјере се раде због сумње да ће пронаћи људе који имају нови корона вирус за који се вјерује да се проширио из Вухана у централној Кини и од кога се разбољело више од 200 људи у тој земљи.

Недавна потврда да се болест може преносити са човјека на човјека повећала је страхове везане за обољење, јер милиони Кинеза путују за Лунарну нову годину, пренио је АП.

Мјере су дио напора који има за циљ да спријечи понављање епидемије САРС-а из 2002. и 2003. године, другог короноа вируса који је започео у Кини и усмртио скоро 800 људи, парализовао транспорт и оштетио азијске економије.

Један случај оболевања откривен је у Јапану, а премијер Шинзо Абе позвао је званичнике да појачају провјере на аеродромима и другим улазним тачкама, јер очекују велики број посјетилаца из Кине за Лунарну нову годину.

Јапан ће тражити од посјетилаца који долазе из Вухана да попуне здравствене формуларе, изјавио је главни секретар владе Хошихиде Суга.

Јапан је прошле недеље потврдио да је мушкарац у тридесетима позитиван на тест корона вируса након повратка из Вухана.

Министарство здравља, рада и социјалног старања саопштило је да је утврдило да је 41 особа имала контакте са пацијентом и да их надгледа.

Они наводе да нико од њих није развио симптоме упале плућа.

Главни медицински службеник у Аустралији Брендан Марфи изјавио је да летове из Вухана дочекује особље за биолошку безбједност и државни здравствени службеници у Новом Јужном Велсу који дијеле памфлете на енглеском и кинеском језику свим путницима у којима су описани симптоми болести и траже од њих да се пријаве ако имају такве симптоме.

Аустралијски здравствени званичници рекли су да је један мушкарац био у изолацији у Бризбејну након што је добио респираторну болест послије путовања у Вухан, али да се сада опоравио.

Сједињене Америчке Државе започеле су преглед путника на летовима из Вухана који стижу на међународне аеродроме Џон Ф. Кенеди, Сан Франсиско и Лос Анђелес интернешенал - три главне луке за улазак у САД.

Хонгконг је једна од најпопуларнијих дестинација Кинеза за Лунарну нову годину.

Уз појачан надзор, наређене су и додатне мјере чишћења и дезинфекције авиона и возова из Вухана, као и жељезничких станица и аеродрома.

Кинеску владу окривили су за погоршање САРС-а тако што су у почетку скривали информације и блокирали рад Светске здравствене организације.

Овога пута, предсједник Кине Си Ђинпинг наредио је партијским одборима, владама и релевантним одјељењима на свим нивоима да треба да ставе на прво мјесто живот и здравље људи.

На аеродрому у Вухану провјерава се температура путника, а сви који раде у јавним службама носе заштитне маске.

Јужнокорејска нискобуџетска авиокомпанија Тжвеј ер одложила је за уторак планирано пуштање нове руте у кинески град Вухан због забринутости од ширења новог корона вируса, изјавио је званичник компаније, пренио је Ројтерс.

Јужна Кореја је јуче извјестила да је утврдила први случај обољевања код 35-годишњег кинеског држављанина који је летио из Вухана у Сеул у недељу.

Званичник из Корејан ерлајнса, јединог другог авио-оператора који има директне летове за Вухан, изјавио је да та компанија не планира да суспендује летове.

Руске ваздушне луке појачале су преглед путника који долазе из Кине како би идентификовали људе заражене новим коронавирусом, саопштили су аеродромски званичници.

Најмање четири аеродрома - Шереметјево и Внуково у Москви, као и аеродроми у Јекатеринбургу и Иркутску, увели су мјере скрининга да би идентификовали заражене путнике, рекли су аеродромски званичници.

Руска агенција за здравље потрошача Роспотребнадзор навела је да не може да искључи могућност да инфекција може да се прошири на Русију, али је процјенила да је ризик од ширења епидемије у Русији низак, извјестио је Интерфакс.

Она је саопштила да је у Русији развијен систем за дијагностику новог корона вируса и да би лабораторије требало да почну да га добијају до краја недеље.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана