Њемачка предлаже заједничка европска правила о извозу оружја

Анадолија
Њемачка предлаже заједничка европска правила о извозу оружја

БЕРЛИН - Њемачка министaрка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да постоји потреба за заједничким европским правилима о извозу оружја и војне опреме.

"Ако најоштрије осуђујемо бомбардовање цивилног становништва, у исто вријеме не можемо им извозити муницију. Дакле, потребна су нам заједничка европска правила о томе гдје се може извозити", рекла је Бербок за њемачки лист "Велт".

Нагласила је да у прошлости политичари, али и друштво нису довољно водили рачуна о томе шта заправо значи одбрана, јер се вјеровало да ће Европа увијек живјети у миру.

"Иако смо већ дуго у блиској сарадњи по питањима сигурности и одбране у НАТО-у и Европској унији, руски рат нам је показао да оружје и опрема нису аутоматски компатибилни у европским државама. Зато сада радимо на стратегији како да ближе сарађујемо са нашим партнерима у области наоружања. Ово такође значи да нам је потребан заједнички приступ код извоза", казала је Бербок.

Такође је скренула пажњу на људе који су страдали у медитеранским водама у покушају да емигрирају у Европу.

"Смртни случајеви на Медитерану су отворене ране Европе јер нисмо успјели постићи заједничку миграцијску и избјегличку политику. Морамо и наставићемо напорно радити на заједничкој позицији, колико год било тешко", рекла је шефица њемачке дипломатије.

Министарка Бербок се такође дотакла и питања Кине.

"Развијамо стратегије о томе како можемо помоћи земљама у Европи да се ослободе овисности о Кини", рекла је Бербок те додала:

"Не мислимо да ми из Њемачке можемо ријешити све свјетске проблеме. Дуги низ година ми Европљани смо вјеровали у такозвани савршен свијет у којем проблеми у другим дијеловима свијета нису на нас утјецали."

Бербок је казала да Кина стратешки користи празнине које је оставила Европа како би проширила властити утицај стварањем економских зависности, те да је пројекат "Новог пута свиле" један од примјера.

Додала је како нису уложили довољно напора да се томе супротставе.

"У системском надметању с Кином, Европа мора постати геополитички активнија. Не можемо блокирати геостратешке инвестиције Кине, али можемо дати боље понуде државама, односно можемо склапати споразуме о праведној трговини гдје се сировине не само извлаче, већ се дио производње генерише у тим државама, креирајући тиме нова радна мјеста и раст."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана