Њемачка испоручује 178 тенкова Леопард 1

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Укрaјини – 349. дан.

Њемачка испоручује 178 тенкова Леопард 1 Украјини

Њемачки савјет безбједности одобрио је испоруку 178 тенкова Леопард 1 Украјини из индустријских залиха, што је знатно више него што је раније најављено, објавио је данас портал Шпигел позивајући се на неименовани извор.

Највећи дио тенкова биће испоручен наредне године, док ће неколико стићи у Украјину током љета, преноси Ројтерс.

Њемачка је већ раније донијела одлуку да након вишемјесечних међународних притисака Украјини испручи тенкове Леопард 2 из војних залиха.

Парламент Украјине именовао Клименка за министра унтрашњих послова

Парламент Украјине именовао је данас Игора Клименка за новог министра унтрашњих послова.

На данашњој сједници Врховне раде новог министра унутрашњих послова представио је премијер Украјине Денис Шмигал, а одлуку о именовању Клименка је подржао 321 од укупно 450 посланика, изјавио је током сусрета са новинарима посланик Јарослав Железњак, преноси агенција Униан.

Након смрти претходног министра Дениса Монастирског Клименко је био постављен за вршиоца дружности министра УП Украјине.

Украјински парламент одобрио продужетак ратног стања и опште мобилизације

Украјинска Врховна рада одобрила је продужетак ратног стања и опште мобилизације за 90 дана, саопштио је украјински посланик Јарослав Железњак.

"Парламент је са 348 гласова усвојио законе 8419 о указима предсједника којима се продужава ратно стање. Период ратног стања биће продужен за 90 дана од 19. фебруара. Парламент је са 344 гласа усвојио и законе 8420 у вези са указима за продужетак опште мобилизације, па ће и то још једном бити продужено за 90 дана од истог датума", написао је Железњак на "Телеграму".

ТАСС подсјећа да је ратно стање у Украјини уведено 24. фебруара и да је од тада продужавано неколико пута. Предсједник Украјине Владимир Зеленски је дан касније потписао указ о општој мобилизацији коју је Врховна рада, такође, продужила неколико пута.

Мосад: Украјинци изгубили 160.000, Руси нешто више од 18.000 бораца

Према процјени главне израелске тајне службе Мосад, коју преносе турски медији, украјинске снаге од почетка сукоба у фебруару прошле године до сада имају око 160.000 погинулих бораца, а Руси нешто више од 18.000.

Украјина под оружјем има 734.000 војника плус НАТО официре и плаћенике.

Убијена су 334 војна "тренера" НАТО-а /САД и Британија/, убијено је 2.458 НАТО војника /Њемачка, Пољска, Литванија.../, те 5.360 плаћеника.

Украјина има 234.000 рањених војника.

Украјински "технички" губици за годину дана рата су: 302 авиона, 212 хеликоптера, 2.750 (С)УАВ-а, 6.320 тенкова и оклопних возила, 7.360 хаубица /Артиљерски системи/, 497 система ПВО...

Руске снаге под оружејм имају око 400.000 људи и све већи број "вагнероваца" - тврди Мосад.

Руси су до сада у Украјини изгубили 23 авиона, 56 хеликоптера, 200 (С)УАВ-а, 889 тенкова и оклопних возила, 427 хаубица /артиљеријски системи/, 12 система ПВО.

Сем погинулих, Руси имају 44.500 рањених бораца.

Претходно је пензионисани пуковник САД Даглас Мекгрегор навео да је први човјек украјинских снага генерал Валериј Залужни пренио америчком војном врху да је Украјина до сада изгубила 257.000 људи /убијени, нестали, заробљени/.

Повећана производња "краснопоља" - убице тенкова

Компаније руског одбрамбеног комплекса у неколико наврата повећале су производњу навођених артиљеријских пројектила "краснопољ", који ефикасно уништавају западне тенкове.

Како преноси "Спутњик", велика прецизност пројектила "краснопољ" омогућава гађање појединачних непријатељских циљева мале величине, укључујући покретне, као што су тенкови, што је у пракси више пута доказано у сукобима.

Ови пројектили могу се успјешно користити за уништавање НАТО тенкова "абрамс" и "леопард", који би требало да буду испоручени Украјини.

Навођени артиљеријски пројектили "краснопољ", калибра 152 милиметра, имају полуаутоматско ласерско навођење.

Корекција путање при уласку пројектила у објекат врши се аеродинамичким управљачима.

Пројектил "краснопољ" омогућава да се објекат директно погоди и одступања могу бити до два метра. Максимална даљина на којој може да погоди објекат је 25 километара.

Руска војска у оквиру специјалне војне операције користи хаубице са пројектилима "краснопољ" и дрон са ласерским указивачем правца.

Шојгу: Испоруке западног оружја увлаче НАТО у сукоб

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да пошиљке западног оружја Украјини ефективно увлаче НАТО у сукоб, упозоравајући да би то могло довести до непредвидивог нивоа ескалације.

"САД и њихови савезници покушавају да продуже сукоб колико год је то могуће", рекао је Шојгу, преноси агенција Интерфакс.

Истакао је да су у том циљу почели да испоручују тешко оружје, отворено позивајући Украјину да заузме руске територије.

"Заправо, такви кораци увлаче земље НАТО у сукоб и могли би довести до непредвидивог нивоа ескалације", истакао је Шојгу.

Британско министарство: Мало вјероватно да Москва наредних недјеља може значајно да утиче на исход рата

Руски лидери ће наставити да захтијевају екстензиван напредак, али је мало вјероватно да Русија може да ојача снаге потребне да значајно утичу на исход рата у наредним недељама, наводи се у најновијим обавјештајним подацима британског Министарства одбране.

Та процјена је изнијета у тренутку када Русија шаље појачање на исток Украјине уочи нове офанзиве, која би могла да почне сљедеће недјеље, стоји у процени, преноси Гардијан.

Руске снаге су успјеле да освоје само неколико стотина метара територије недељно, наводи се у обавјештајним подацима.

Зеленски 9. фебруара у Брисел на самиту лидера ЕУ

Украјински предсједник Володимор Зеленски у четвртак, 9. фебруара, доћи ће у Брисел да учествује на ванредном самиту лидера Уније, објављују европски медији.

Европске институције још нису потврдиле тачан програм посјете из безбједносних разлога, али се очекује да Зеленски буде присутан на самиту.

Најављује се и да ће Зеленски говорити и у Европском парламенту, али нема званичне потврде.

Портпарол Шарла Мишела, предсједника Савета ЕУ, новинарима је изјавио да "постоји отворен позив предсједнику Зеленском за посјету Бриселу".

За агенцију АФП синоћ је рекао да је Мишел позвао Зеленског да учествује "лично" на „будућем самиту" Уније.

Москва: Изградња заштитне структуре за нуклеарку Запорожје при крају

Изградња заштитних структура за кључне објекте у нуклеарној електрани Запорожје на југоистоку Украјине приводи се крају, јавља руска државна новинска агенција Тас, позивајући се на ријечи савјетника директора руске компаније "Росенергоатома" Ренат Карча.

Кијев и Москва међусобно се мјесецима оптужују за гранатирање нуклеарне електране Запорожје, која је од марта прошле године под контролом руских снага, подсјећа Ројтерс.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) залаже се за успостављање заштитне зоне око нуклеарке, али је раније ове године саопштила да је посредовање у договору око зоне све теже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана