Нереди и безвлашће у САД, Трамп запријетио војском

Агенције
Нереди и безвлашће у САД, Трамп запријетио војском

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је мобилизацију припадника оружаних снага како би зауставио нереде и безвлашће.

Претходно су полиција, Тајна служба и војска рашчистили су околину Бијеле куће од демонстраната.

- Ја сам ваш предсједник мира и реда и савезник свих мирољубивих демонстраната. Док ово говорим, распоређујем хиљаде и хиљаде тешко наоружаних војника и припадника снага реда да зауставе нереде, пљачке, вандализам, нападе и уништавање имовине - рекао је Трамп, наводећи да је Америка "под опсадом актера лоших намјера".

Он је одмах послије обраћања нацији отишао до оближње цркве Светог Џона, која се претходне ноћи нашла на мети демонстраната.

Трамп се, са неколицином сарадника, накратко задржао испред цркве држећи у руци примјерак Библије.

Трамп је ову одлуку донио у складу са Законом из 1807. године, којим се омогућава распоређивање америчке војске на територији САД и против америчких држављана. Посљедњи пут, власти су посегнуле за овим актом 1992. године у покушају да зауставе нереде послије убиства Роднија Кинга.

Патроне сузавца и полицајци у опреми за разбијање демонстрација били су довољно убједљив аргумент за учеснике протеста да се удаље од Бијеле куће, непосредно пред почетак Трамповог говора.

Током акције полиције није било озбиљнијих сукоба, јер су демонстранти једноставно устукнули пред силом.

Полицијским снагама и Тајној служни упомоћ је, непосредно пред почетак акције, стигло и осам камиона у којима се налазило по 20 припадника војне полиције.

Истовремено, Пентагон је саопштио да у престоницу САД стиже између 600 и 800 припадника Националне гарде.

 Четири полицајца погођена у пуцњави у Сент Луису

Четири полицајца погођена су у пуцњави у Сент Луису у савезној држави Мисури, саопштиле су градске власти.

- Рањени полицајци превезени су у обласну болницу. Свјесни су и дишу. Верује се да њихове повреде нису опасне по живот. И даље траје пуцњава у граду, а објавићемо више информација, чим то буде могуће - пише на Твитер налогу Сент Луиса, преноси Би-Би-Си.

Протести у САД због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда настављени су седми дан и поред тога што је у 40 градова уведен полицијски час.

У 23 државе и престоници Вашингтону размјештени су припадници Националне гарде. У појединим градовима протести су били мирни, али било је инцидената.
Петнаест минута након што је почео полицијски час демонстранти су се мирно окупили у Минеаполису, на месту где је Джордж Флојд убијен, преноси Си-Ен-Ен.

У Вашингтону је војни хеликоптер надијелетао веома ниско изнад демонстраната и тако их растјерао, а демонстарнти су подизали руке у знак пркоса.

У Лос Анђелесу демонстранти су се окупили у Холивуду. У почетку је све било мирно, али су се потом раздвојили у групе које су почеле да пљачкају продавнице и ресторане разбијајући прозоре.
И у Бруклину су протести настављени упркос полицијском часу.

У Оукланду, у Калифорнији, мирни демонстранти су приведени и ухапшени због тога што су били на улицама послије почетка полицијског часа.

У Нјујорку је полицијски час уведен послије 17 година. Већина протеста у том граду били су мирни маршеви, али кад је почела да пада ноћ било је и све више случајева уништавања имовине и пљачке. Пљачка је понекад изгледала изванредно организовано, јавио је дописник Си-Ен-Ен-а.

Полиција у Сијетлу саопштила је да су демонстранти бацали камење, флаше и ватромете на снаге реда.

У Буфалу у држави НЈујорк возило је налетјело на двојицу полицајаца кад су протести постали насилни.

Један полицајац је зарадио повреде опасне по живот, а други је у стабилном стању.

Гувернер Њујорка: Трамп покушава да прекроји стварност

Гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо поручио је "Хвала, али не" Трамповој пријетњи да ће мобилисати војску како би се изборили са нередима.

- Предсједник покушава да прекроји стварност. То су мирни протести. Углавном су то млади људи, бијелци, који су увријеђени оним што су видели када је убијен Флојд, што и треба да буду"- рекао је Куомо и додао да се чак и у Вашингтону има људи на улицама који протестују-  рекао је Куомо за Си-Ен-Ен.
Куомо инисистира на томе да су то спорадични случајеви деструктивног понашања и да чине незнатну мањину демонстраната.
- Криминалне активности не можемо толерисати и морају се законски санкционисати, али пљачкаши су се умијешали са демонстрантима. Међутим, оно што је предсједник данас урадио јесте да је позвао америчку војску против америчких држављана - рекао је Куомо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана