Научници: Кинески подаци дају кључне информације о поријеклу Ковид-19

Танјуг
Научници: Кинески подаци дају кључне информације о поријеклу Ковид-19

ПЕКИНГ - Подаци кинеских научника са почетака пандемије Ковид-19, који су у једном тренутку били доступни у међународној бази података, откривају кључне информације о пореклу епидемије, укључујући и оне са пијаце животиња у кинеском граду Вухану, саопштили су истраживачи.

Вирус је први пут идентификован у Вухану у децембру 2019. године, прије него што се проширио свијетом и убио скоро седам милиона људи, а многи сумњају да су извор болести живе животиње које се продају на пијаци Хуанан, преноси Ројтерс.

Научници су у понедјељак објавили извјештај заснован на њиховом тумачењу доступних података, након медијских извештаја прошле недеље и састанка са Свјетском здравственом организацијом, која је позвала Кину да објави више информација.  

Подаци из Кинеског центра за контролу и превенцију болести више нису доступни у бази података Глобална иницијатива за дјељење свих података о грипу (ГИСАИД) у којој су их научници пронашли. 

Нова анализа генетског материјала прикупљеног од јануара до марта 2020. на пијаци морских плодова у Вухану у Кини, открила је животињску ДНК у узорцима за које се веć зна да су позитивни на САРС-ЦоВ-2, коронавирус који изазива Ковид-19.

Званичници Свјетске здравствене организације саопштили су да се чини да значајна количина те ДНК припада животињама познатим као ракунски пси, за које се знало да се продају на пијаци.

Веза са ракунским псима изашла је на видјело након што су кинески истраживачи поделили сирове генетске секвенце узете из узорака са брисева сакупљених на тржишту почетком пандемије. 

Секвенце су отпремљене крајем јануара 2023. на сајт за дјељење података ГИСАИД, али су недавно уклоњене. 

Међународни тим истраживача их је примјетио и преузео за даље проучавање, саопштила је СЗО.
  Они су садржали нове секвенце вируса САРС-ЦоВ-2 и додатне геномске податке засноване на узорцима узетим са пијаце живих животиња у Вухану 2020. године, према научницима који су му приступили.

Како је саопштено, секвенце су показале да су животније познате као ракунски пси и неке друге осјетљиве на корона вирус, били присутни на пијаци и да су можда били заражени, што представља нови траг у ланцу преноса који је на крају води до људи, рекли су они.

"Ово је додатак корпусу доказа који идентификују пијацу Хуанан као мјесто ширења Сарс-ЦоВ-2 и епицентар пандемије Ковид-19", наводи се у извјештају.

Написали су га аутори, укључујуćи Мајкла Воробеја са Универзитета Аризоне, Кристијана Андерсена са Истраживачког института  у Ла Џоли, Калифорнија, и Флоренс Дебаре са Универзитета Сорбона у Паризу, који су имали приступ подацима.

У поређењу са информацијама које су медији објавили прошле недеље, извештај износи више детаља о другим животињама присутним на пијаци, и показује да су неки од САРС ЦоВ-2 позитивних узорака имали више животињског него људског генетског материјала у себи, што је према истраживачима повезано са животињама које су биле заражене.
  Званичници СЗО саопштили су прошле недеље да те информације нису коначне, али да представљају нови траг у истрази о поријеклу ковида и да је требало одмах да буду доступне.
  СЗО је раније саопштила да све хипотезе о поријеклу Ковид-19 и даље остају могуће, укључујуćи и то да је вирус побјегао из лабораторије у Вухану која проучава опасне патогене.
  Кина негира такву могућност, а СЗО је такође саопштила да веćина доказа указује на то да вирус долази од животиња, вјероватно слијепих мишева.

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је закон којим захтјева од директора Националне обавјештајне службе Аврила Хаинеса да скине ознаку тајности са информација у вези са поријеклом Ковида-19, саопштила је Бијела кућа. 

Бајден је рекао да дијели циљ Конгреса да се објави што је могуће више информација о поријеклу Ковида-19. 
Међутим, Бајден је истакао да ће његова администрација имати на уму националну безбједност када се буде одлучивало шта ће бити објављено у јавности, пренио је Ројтерс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана