Међу њима и дјеца: Објављени снимци америчког напада у којем је убијено 10 авганистанских цивила VIDEO

ГС
Foto: принтскрин

Америчка војска објавила је видео снимке напада дроном у Кабулу од 29. августа прошле године у којем је убијено 10 авганистанских цивила, укључујући седморо дјеце.

На најновијим снимцима се види Кабул из ваздуха док војска прати белу “тојоту королу” кроз дијелове града, вјерујући да је то аутомобил припадника терористичке групе ИСИС-К натоварен експлозивом и правећи позицију за гађање са једним превентивним нападом, преноси ЦНН.

На најдужем од три видео снимка, аутомобил се види како се пробија улицама Кабула на црно-бијелим снимцима. Убрзо аутомобил стиже на своје коначно одредиште и почиње полако да се креће уназад до паркинг мјеста.

Седам минута и седам секунди од почетка видео снимка, појављују се речи “ЛРД ЛАСЕ ДЕС”, што указује да је ласерски означивач идентификовао и означио мету.

Потом се виде најмање двије или три особе на видео снимку како се крећу око аутомобила. Тридесет и три секунде касније, аутомобил нестаје испод ватрене лопте.

Снимак дрона се смањује док се експлозија повлачи, а дим куља из уништеног аутомобила.

Пентагон је у почетку бранио напад, тврдећи да је убио оперативца ИСИС-К који је планирао непосредан напад на америчке снаге током посљедњих дана евакуације и повлачења из Авганистана.

У стварности, војска је пратила Замараија Ахмадија, Авганистанца који је радио за “Нутритион анд Едуцатион Интернатионал”, невладину организацију фокусирану на безбједност хране.

Ахмади је био поднео захтев за специјалну имигрантску визу и намјеравао је да доведе своју породицу у Сједињене Државе.

Три недјеље након напада, војска је признала да је то била трагична грешка у којој је страдало 10 невиних цивила, док је накнадном анализом околности у вези са нападом америчка војска утврдила да“није било кршења закона, укључујући закона рата”, преноси Српска инфо. Нико није одговарао за грешку.

Предсједник организације “Нутритион eнд Едукатионал Интернашионал” Стивен Квон критиковао је одлуку да не буде кажњен нико од одговорних.

– Када Пентагон себе ослободи одговорности, он шаље опасну и обмањујућу поруку да су његове акције на неки начин оправдане, повећавајући безбједносне ризике и чинећи евакуацију још хитнијом – поручио је Квон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана