Љекари у САД као дилери дроге

Агенције
Љекари у САД као дилери дроге

Синсинати - Америчке власти подигле су оптужницу против 53 здравствена радника, укључујући 31 љекара, због улоге у илегалном преписивању опиоида и других опасних лијекова, понекад у замјену за сексуалне услуге.

 

 

 

Федерални званичници су на конференцији за новинаре у Синсинатију, у Охају, навели да њихова истрага није завршена.

Амерички љекари, фармацеути и други медицински радници су оптужени да су илегално преписивали милионе таблета које садрже опиоиде и друге штетне лијекове, преноси Глас Америке.

Власти су идентификовале 350 недозвољених рецепата којима су преписана 32 милиона таблета.

Саопштење обухвата наводна кривична дјела против 53 медицинска радника, укључујући 31 љекара, седам фармацеута, девет љекарских асистената и медицинских сестара и шест других здравствених радника.

- Ово је највећи скандал те врсте против регистрованих медицинских радника - рекао је Дон Мартин из агенције за борбу против дроге.

Имена оптужених за сада нису објављена, али званичници наводе да су хапшења обављена и да су налози за претрес извршени.

- Ако се такозвани здравствени професионалци понашају као дилери дроге, Министарство правосуђа ће их као такве и третирати”- поручио је помоћник америчког министра правосуђа Брајан Бенчковски.

Готово сви илегални рецепти за лијекове попут “фентанила” и “оксикодона” су издати у пет држава: Алабами, Кентакију, Охају, Тенесију и Западној Вирџинији.

Случајеви обухватају једног љекара у Дејтону у Охају, који је наводно преписао 1.750.000 лијекова током периода од двије године и другог у Алабами, који је наводно дозвољавао женама, с којима је имао сексуалне односе, да користе лијекове у његовој кући.

Више од 42.000 Американаца је умрло од претјеране дозе опиоида 2016. и тај број расте.

Обустава злоупотребе опиоида

Предсједник САД Доналд Трамп је прогласио кризу са опиоидима ванредном ситуацијом у здравству и 2018. објавио своју иницијативу за обуставу злоупотребе опиоида са циљем борбе против починилаца који су довели до те кризе.

Те мјере обухватају едукацију о опасностима од опиоида, заустављање домаћих и међународних линија за њихову доставу и помоћ за опоравак зависника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана