Лајен: ЕУ ће од априла набављати 100 милиона доза вакцина мјесечно

Срна
Лајен: ЕУ ће од априла набављати 100 милиона доза вакцина мјесечно

БРИСЕЛ - Предсједник Европске комисије Урсула Фон Дер Лајен изјавила је да ће од сљедећег мјесеца европски блок добијати знатно више вакцина против вируса корона него до сада.

"Од априла и надаље, количине би могле бити поново удвостручене према плановима произвођача, зато што ће ускоро бити одобрене додатне вакцине", рекла је Фон Дер Лајенова данашњим издањима њемачких листова "Штутгартер цајтунг" и "Штутгартер нахрихтен", преноси агенција ДПА.

Она је рекла да очекује "у просјеку око 100 милиона доза мјесечно у другом кварталу, односно укупно 300 милиона доза до краја јуна".

Листови пишу да то значи да ће Њемачка добијати око 20 милиона доза мјесечно, што ће захтијевати знатно веће капацитете за вакцинисање.

Од када је вакцинација почела крајем децембра, око 7,3 милиона доза дато је људима у Њемачкој, наводи се у подацима Инститиута за инфективне болести "Роберт Кох".

Од близу пет милиона вакцинисаних, само половина је примила другу дозу.

До сада су у ЕУ одобрене вакцине три произвођача: "Фајзер/Бионтек", "Модерна" и "Астра Зенека".

Ове седмице се очекује да ће Европска агенција за лијекове препоручити и употребу вакцине америчке компаније "Џонсон и Џонсон".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана