Хитна сједница Савјета безбједности УН због Сјеверног тока

Танјуг
Хитна сједница Савјета безбједности УН због Сјеверног тока

ЊУЈОРК - Савјет безбједности Уједињених нација састаће се у петак на захтјев Русије како би се разговарало о штети насталој на два руска гасовода ка Европи и изливањ гаса у Балтичко море.

Француска мисија при Уједињеним нацијама која у септембру предсједава 15-чланим савјетом, саопштила је да ће се на састанку разговарати о гасоводима Сјеверни ток на чију су изградњу Русија и европски партнери потрошили милијарде долара, преноси Ројтерс.

Цурење гаса на две цијеви гасовода настало као резултат могуће саботаже узбуркало је тржиста енергентима и повећало забринутост за безбједност.

Гасовод Сјеверни ток1, некада главна рута за допремање руског гаса у Њемачку, већ је био затворен, али сада постоје додатне потешкоће да се реактивира, а нови гасовод Сјеверни ток 2 тек је требало да буде укључен у комерцијалне операције.

НАТО и Европска унија упозорили су на потребу да се заштити критична инфраструктура од, како је дословно формулисано "саботажа", иако званичници још увек никога нису окривили за инцидент на систему Сјеверни ток и нема наговештаја ко би могао да стоји иза напада на гасоводе Сјеверног тока.

Русија, која је смањила испоруке гаса Европи након што је Запад увео санкције Москви због рата у Украјини није одбацила могућност да је ријеч о саботажи уз поруку да су "глупе" оптужбе да је Русија одговорна за инцидент у Балтичком мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана