Хезболах изгубио већину у парламенту Либана

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕЈРУТ- Политичка милитантна група Хезболах коју подржава Иран изгубила је парламентарну коалициону већину на изборима у Либану који су донијели значајне добитке њеним ривалима, као и протестном покрету насталом након устанка 2019, показали су коначни резултати избора објављени данас.

За разлику од избора 2018. године на којима су освојиле само једно мјесто у парламенту, реформистичке политичке снаге су на таласу растућег незадовољства владајућом елитом, која се умногоме окривљује за економски колапс земље, на овим изборима обезбиједиле око десет одсто посланичких мјеста, наводи ЦНН.

И главни хришћански ривали Хезболаха либанске политичке снаге којима подршку пружа Саудијска Арабија добиле су више гласова него на претходним изборима.

Са друге стране, неколико Хезболахових истакнутих савезника, који су дугогодишње присталице сиријског предсједника Башара ел Асада, такође је изгубило мјеста у парламенту, преноси CNN.

Критичари Хезболаха, који је иначе имао коалициону већину у парламенту посљедње четири године, окривили су ту групу и њене политичке савезнике за економски колапс земље, а Хезболах је више пута негирао одговорност и указао на распрострањене оптужбе о корупцији међу његовим политичким ривалима.

Односи између Либана и Саудијске Арабије значајно су погоршани у вријеме Хезболахове већине у парламенту.

Касније ове године мандат ће окончати предсједник Либана Мишела Ауна, који је савезник Хезболаха, а то би земљу могло гурнути у даљу политичку неизвесност, наводи ЦНН.

Преговори о формирању сљедеће владе такође могу бити испуњени политичким турбуленцијама које би могле да погоршају економску кризу.

Уједињене нације и Свјетска банка криве либанску владајућу елиту за економски колапс земље, који се сматра једним од најгорих на свијету од средине 19. вијека.

Од октобра 2019. године већина становништва Либана је запала у сиромаштво, инфлација је порасла на преко 200 одсто, а депозити су у великој мјери обезвријеђени усред разорне банкарске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана