Џакарта више неће бити главни град Индонезије

ГС
Foto: Илустрација

Парламент у Индонезији одредио је данас да ће досадашња метропола Џакарта остати економски центар земље као дио плана да се главни град пресели на острво Борнео.

Индонезија планира да свој главни град из Џакарте, чија је надморска висина све нижа, премести у Нусантару, град вриједан 32 милијарде долара који се гради у џунглама источног Калимантана на Борнеу.

Савјет "агломерације" биће основан за координацију развојних планова између Џакарте и њених сателитских градова, према новом закону од 18. марта.

Министар унутрашњих послова Тито Карнавиан рекао је послије дебате у парламенту да ће Џакарта морати да се даље развија како би се такмичила са другим "градовима свјетске класе" након што се сједиште владе пресели у Нусантару.

"Након што више није главни град, Џакарта и даље мора да има печат посебног града како би могла да убрза привредни раст и повећа свој допринос БДП-у земље", рекао је он.

Према садашњим правилима, Џакарта ће остати главни град Индонезије све док предсједник не изда декрет којим се Нусантара званично именује као нова престоница, што је планирано за ову годину.

Очекује се да ће Влада ове године одржати свечаност поводом Дана независности 17. августа у Нусантари, а до краја ове године планирано је пресељење хиљада државних службеника.

Индонежанска влада је већ уложила око двије милијарде долара у изградњу инфраструктуре, укључујући брану и пут са наплатном рампом. Планирано је да 12 од 47 стамбених блокова буде изграђено до јула сљедеће године, мјесец дана прије него што ће влада одржати своју прву церемонију обиљежавања Дана независности у новој престоници.

Очекује се да ће нови град бити изграђен до краја 2045. године, као и да ће пројекат коштати око 32 милијарде долара.

Џакарта, садашња престоница, је град који најбрже тоне, тако да се тренутно скоро половина града налази испод нивоа мора. Нова престоница биће од страре удаљена око 2.000 километара, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана