Дендијас: Надамо се да ће Анкара имати позитиван став око преговора

Срна
Дендијас: Надамо се да ће Анкара имати позитиван став око преговора

АТИНА - Грчки министар сполјних послова Никос Дендијас нада се да ће Турска имати позитиван приступ према састанку наредне седмице организованог с циљем да се обнове напори за покретање преговора око спорног полагања права на одређене територије у Средоземном мору.

Грчка и Турска одржале су између 2002. и 2016. године шездесетак рунди разговора али планове за наставак дијалога омело је то што је Анкара послала истраживачки брод у спорне воде.

“Једино што је сигурно јесте позитиван приступ Атине, надам се да ће турска страна на разговоре доћи у истом духу”, нагласио је Дендијас.

Према његовим ријечима, припремни разговори који су обустављени у марту 2016. године нису преговори већ је њихов циљ проналажење да ли има довољно сагласности за могућност будућих преговора по одређеном питању.

Дендијас је нагласио да је то питање демаркација ексклузивне економске зоне и континенталног дијела у Егејском и на истоку Средоземног мора на основу међународног права.

Он је додао да, уколико преговори почну након припремних разговора, а двије стране и даље не буду у могућности да постигну договор, онда ће морати да постигну сагласност о тексту да се ово питање преда Међународном суду у Хагу.

Атина тражи да се пажња обрати само на демаркацију поморских зона у Егејском и Средоземном мору, Анкара тражи да се разговора о свим питањима, укључујући ваздушни простор и статус одређених грчких острва у Егеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана