Брисел поново разматра статус БиХ и Балкана

klix.ba
Брисел поново разматра статус БиХ и Балкана

Министри земаља чланица Европске уније разговараће сутра на сједници Савјета општих послова ЕУ о политици проширења и приступања Западног балкана Унији, а с обзиром на састанак Европског савјета одржаног у октобру, на којем је, захваљујући Француској, за сада заустављен процес ЕУ интеграција.

Наиме, Савјет Европе је тада донијело скандалозну одлуку да се Сјеверној Македонији и Албанији за сада не дозволи отпочињање преговора за чланство у ЕУ.

У међувремену, Влада Француске прослиједила је свој приједлог нове процедуре проширења Европске уније земљама чланицама. Ријеч је о механизму који ће се примарно односити на земље Западног Балкана.

Досадашњи је модел подразумијевао да се испуне увјети за отварање преговора, а затим се преговара о 35 поглавља, при чему су уведена мјерила која се морају испунити у поједином поглављу како би се уопће могло расправљати о затварању тог поглавља.

Приједлог који је влада Емануела Макрона поднијела ЕУ подразумијева "поступно приступање", дакле улазак у ЕУ "корак по корак". Прецизније, процес би имао седам корака од којих би сваки значио приступ одређеним програмима ЕУ па и фондовима, али не и пуноправно чланство све док се не испуни свих седам корака. То су владавина права и темељна права, образовање и истраживање, запошљавање и социјална питања, финансијска питања, јединствено тржиште, пољопривреда и рибарство те спољни послови.

Тим поводом разговарали смо с Тобијемем Вогелом, вишим сарадником берлинског огранка Савјетаа за политику демократизације са сједиштем у Бриселу те експерту за европске интеграције.

Он каже да, када је Француска блокирала Сјеверну Македонију и Албанију, тада није имала јасну позицију о томе како реформисати процес проширења.

"Блокирала је двије државе кандидаткиње како би на тај начин извршила притисак на друге чланице ЕУ да прихвате њихов приједлог у моменту када буде предложен, а то је сада. То су урадили умјесто да су обавили шире консултације с осталим чланицама ЕУ те изградили заједнички фронт у вези с политиком проширења. Макрон умјесто тога игра неког снагатора. Он жели учврстити своју водећу улогу у постБрегзит ЕУ играјући политику с опредјељењем ЕУ, уништавајући на тај начин сваки кредибилитет и утјецај који је ЕУ још увијек имала на Балкану. То је веома неозбиљно, сасвим независно од суштине француског приједлога", казао је Вогел за klix.ba.

Каже да француски драфт приједлога садржи прилично опште идеје о начину реформе приступног процеса, што значи да амбасадори земаља чланица нису имали довољно времена за расправу о њему прије сједнице Савјета за опште послове.

"Мислим да на овом састанку Савјета за опште послове не може бити озбиљне расправе о суштини тог документа с обзиром на то колико касно је поднесен. Нерелано је да сада Европска комисија од овог француског приједлога може направити нешто", рекао је Вогел.

Овај бриселски аналитичар за klix.ba прокоментиса је и Макронову скандалозну изјаву о БиХ као темпираној бомби у контексту даље политике ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана