Аустрија: Због прекорачења брзине одузимаће се и аутомобили

Srna
Foto: Kinderpolizei.at

БЕЧ - Аустрија припрема закон према којем би полиција возачима који знатно премаше дозвољену брзину, осим возачке дозволе, одузимала и аутомобил, саопштило је данас Министарство саобраћаја.

Ресорни министар Леонора Гевеслер рекла је да је на путевима превише оних код којих казне и додатна школовања не дјелују.

"Тим особама се мора одузети њихово оружје", рекла је Гевеслер приликом представљања нацрта закона.

Нацрт закона возачима који у насељеном мјесту буду прекорачили дозвољену брзину од 60 или изван насељеног подручја од 70 километара на час, аутомобил ће на лицу мјеста бити одузет на двије седмице.

Током тог периода требало би бити провјерено да ли је ријеч о возачу који је већ до сада упадао у очи због пребрзе вожње.

Ако се покаже да је возач већ починио драстична прекорачење брзине, аутомобил би могао бити продан на лицитацији, преноси Хина.

Код прекорачења брзина од 80 километара на час у насељеном мјесту или 90 километара на час изван, аутомобил би одмах био заплијењен и продан.

То би се односило на оне возаче који на ауто-путу у Аустрији, гдје је највиша дозвољена брзина 130 километара на час буду ухваћени код брзине од 220 километара на час.

Гевеслерова је рекла да ове мјере служе повећању безбједности у промету.

"Код брзина о којима је овдје ријеч, ниједан возач више нема потпуну контролу над својим аутомобилом", рекла је она.

Власти у Аустрији годишње биљеже 400 до 450 случајева у којима би нови закон могао бити примијењен.

Закон би на снагу могао ступити средином сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана