Абрамов: Слиједи експлозиван раст цијене горива

Срна
Абрамов: Слиједи експлозиван раст цијене горива

МОСКВА - Увођење ограничења цијена руске нафте довешће до експлозивног раста цијена горива широм свијета, изјавио је данас први замјеник предсједника Комитета за економску политику Савјета Федерације Русије Иван Абрамов.

“Посљедице такве одлуке су очигледне - доћи ће до раста потражње, поремећаја ланаца снабдијевања и експлозивног раста цијена горива широм свијета”, рекао је Абрамов за “Спутњик”.

ЕУ је јуче постигла споразум о постављању горње границе цијене руске нафте на 60 долара по барелу. Споразум предвиђа механизам за ревизију како би се горња цијена задржала на пет одсто испод тржишне вриједности. Руски предсједник Владимир Путин изјавио је раније, коментаришући идеју Запада да ограничи цијене руских енергената, да Русија неће испоручивати ништа у иностранству ако је то супротно њеним интересима.

Замјеник руског премијера Александар Новак рекао је да Русија неће испоручивати нафту земљама које постављају било какво ограничење цијена. Чланице Г7 и Аустралија постигле су договор о максималној цијени руске сирове нафте која ће бити постављена на 60 долара по барелу. Ограничење цијена ће ступити на снагу 5. децембра или врло брзо након тога, наводи се у заједничком саопштењу.

У међувремену, ограничење цијена руских нафтних деривата које је одредила међународна коалиција предвођена САД ступиће на снагу 5. фебруара 2023. године
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана