Вулин: Бахатим возачима одузимаћемо возила,на што дуже

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је данас на грађане да поштују саобраћајне прописе и везују појас, истичући да је већина смртних исхода у саобраћајним незгодама могла бити избјегнута управо везивањем појаса и поштовањем саобраћајних прописа.

Такође је истакао да ће полиција стриктно поштовати прописе, појачано водити рачуна о безбедности на путевима и бахатим возачима, и у складу са законом, одузимати возила када год и колико год дуго може.

"Кажњаваћемо их, тражићемо их, гледаћемо шта објављују на друштвеним мрежама и ниједан неће остати некажњен и неоткривен", поручуо је Вулин на почетку заједничке кампање МУП-а и Агенције за безбедност саобраћаја, усмјерене на подизање свести о значају коришћења сигурносног појаса и употребе дјечијих безбедносних сједишта.

Вулин је нагласио да је важно да сви разумеју да сви учеснисици у саобраћају треба да брину и сносе одговорност за свој, живот чланова своје породице и свих других људи.

"Не брига државе, полиције, Агенције за безбједност саобраћаја, већ наша брига као људи који учествујемо у саобраћају и који имају одговорност за децу коју не вежу на задњем сједишту или их не ставе у заштитно сједиште", навео је министар.

Позвао је грађане да се не бахате на путевима, да не крше саобраћајне прописе, да чувају своје животе јер на тај начин чувају и животе других и истакао да је полиција ту да санкционише сваки саобраћајни прекршај.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да је од изума аутомобила сигурносни појас средство које је спасило највише живота и да 75 одсто страдалих у саобраћајним незгодама приликом испадања из возила нису били везани.

Указавши на све ситуације у којима сигурносни појас може спасити живот, Пешић је рекао да је управо појас основни систем заштите, док су сва остала средства додатни системи.

Уколико се појас не користи, сви остали системи или немају ефекта или ће имати негативне посљедице, наглаисо је Пешић.

Он је подсјетио да Агенција за безбједност саобраћаја од 2013. године спроводи истраживања о употреби појаса и додао да је те 2013, 68 одсто возача користило сигурносни појас на предњем сједишту, а да је данас тај број повећан на 84 одсто.

Када је у питању коришћење појаса на задњем сједишту, како је рекао, 2013. године проценат људи који су користили појас био је три одсто, док је данас повећан на 20 одсто.

"Значајно је боље, али смо још увек далеко од развијених земаља, које имају мање страдалих на путевима. Подаци показују да више од 100 људи годишње који су погинули није имало везан сигурносни појас", рекао је Пешић који се захвалио Министарству унутрашњих послова и министру Вулину на сарадњи, саопштено је из МУП-а.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана