Шести дан протеста завршен мирно, Американци траже нове изборе

ГС/Агенције
Foto: Tанјуг

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, ЗВЕЧАН - Срби који шести дан протестују испред зграде у Звечану разишли су се за данас, али је остала мања група која ће ноћ провести испред општинске зграде у којој се и даље налазе припадници јединице РОСУ, коју напољу уз бодљикаву жицу "чувају" припадници Кфора, јавља дописник Срне.

Припадници Кфора данас су дозволили двојици професора да уђу у школски центар, који се налази у истом објекту гдје је и Општинска управа, како би преузели документацију ученика потребну за упис на факултете и више школе.

Предсједник Српске листе Горан Ракић поновио је захтјеве Срба, а прву групу чине повлачење косовске полиције са сјевера покрајине, ослобађање ухапшених Срба и забрана уласка нелегалних градоначелника у општинске објекте.

Друга група захтјева је формирање Заједнице српских општина и обустављање судских поступака против свих осумњичених Срба, укључујући и ухапшене током и због мирних протеста.

Испред зграде је остављен телевизор на којем окупљени Срби гледају меч тенисера Новака Ђоковића на туниру "Ролан Гарос".

Иста ситуација је и у Лепосавићу и Зубином потоку гдје мјештани очекују да се из општинских објеката повуче јединица РОСУ, као и да Кфор повуче своје снаге које не дозвољавају било какав прилазак управним зградама.

Додатне тензије изазвале су информације о списковима Срба, које је објелоданио предсједник привремене Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти, осумњичених за организовање демонстрација и нападе на припаднике Кфора и полиције.

Провокацију је изазвала и одлука нелегалног градоначелника сјеверне Косовске Митровице Ердана Атића о промјени општинског печата који је носио назив "Административна канцеларија" у "општина сјеверна Митровица", исписан на три језика - албанском, српском и енглеском.

Протести подршке сународницима одржани су на сјеверу Космета у Кусцу код Гњилана гдје се окупило око 5.000 мјештана, и у Грачаници је било око 2.000 људи.

Са протеста у Кусцу је упућен захтјев да се из притвора пусти ухапшени припадник косовске полиције Златан Арсић из села Ајновце код Косовске Каменице који је оптужен за ратни злочин наводно почињен током сукоба 1999. године.

Мирни протести Срба на сјеверу покрајине биће настављени и трајаће све до испуњења захтјева, поручили су представници Срба.  

17.50 Марфи: За деескалацију-да се организују нови избори и повуку косовски специјалци

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је данас да су неки од кључних корака који воде ка деескалацији сукоба на сјеверу КиМ да се косовска специјална полиција повуче и да Србија предузме, како је навео, стварне кораке да оконча протесте на сјеверу.

Поред тога, он је на свом налогу на Твитеру написао да је за мир неопходно да се закажу нови избори, да приступ општинским зградама буде ограничен на цивилне службенике, као и да се поштују претходни споразуми између Београда и Приштине, што укључује и договор о заједници српских општина (ЗСО).

''Неки од најважнијих елемената деескалације су: Да се косовска специјална полиција повуче, да Србија предузме стварне кораке да оконча протесте, да се закажу нови избори, приступ општинским зградама да буде ограничен на цивилне службенике, и да се поштују претходни споразуми Србије и Косова, укључујући ЗСО'', написао је Марфи.

17.30 Квинта и ЕУ саставили план за деескалацију на сјеверу КиМ у осам тачака

Земље Европске уније и Квинте саставиле су план у осам тачака са циљем смиривања ситуације на сјеверу Косова и Метохије, а прва тачка каже да "Косово и Србија треба да се придрже имплементације основног споразума", док је посебан фокус на тачкама 1, 3, 7 и 9, преноси "Албанијан пост".

Даље, наводи се да би косовске власти требало да повуку специјалне полицијске снаге, што треба и Војска Србије да уради, као и да смањи број војника на административној линији на нормалу.

Тачка три каже да је "регуларна полиција", уз помоћ Кфора и Еулекса, одговорна на безбједност на терену.

Даље се предвиђа прекид свих протеста и повратак нормалног живота, па се наводи да општински службеници треба да се врате на радна мјеста и обављају дужности у објектима.

У јулу 2023. градоначелници општина на сјеверу поднијеће оставке, што ће отворити пут председници привремених приштинских институција Вјоси Османи да распише нове, пријевремене изборе, који би могли да се одрже крајем августа или почетком септембра.

У седмој тачки се предвиђа да се у тачкама 3, 4, 5. и 6. овог споразума постигне значајан напредак на стварању Заједнице српских општина, као и примену члана 1. Основног споразума.

 

16.09. - Арсенијевић: На Куртијевом списку и човјек који је већ 15 дана на лијечењу у Београду

Лидер грађанске иницијативе "Српски опстанак", Александар Арсенијевић изјавио је данас да се на списку Срба, који је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти представио у косовској скупштини на и за које тврди да су организатори протеста на сјеверу КиМ, налази и име Никола Балдини, човјека који је више од двије седмице на лијечењу у Београду.

Арсенијевић је за Тањуг рекао да је Никола Балдини ријетко име и презиме италијанског поријекла, као и да је он 14. маја примљен у Клинички центар Србије, са озбиљним повредама и да већ 15 дана није на КиМ.

"Ја сам управо сада добио документ који је потписао професор доктор Горан Тулић са потврдом да се и данас у Београду 2. јуна ту налази господин Никола Балдини, двадесетогодишњак. Он је студент у Београду, иначе поријеклом из Звечана", рекао је Арсенијевић.

Додаје да није познато колико је тај списак релевантан.

"Мислим да је циљ застрашивање људи. И као што сте видели, извлаче из сваке групе људе, вршњаке, из радних група, како би само застрашили становништво" истакао је он.

Курти је данас у Скупштини прочитао имена и презимена Срба који су наводно организовали демонстрације на сјеверу Косова и Метохије.

15.50 - Лајчак и Ескобар 5. и 6. јуна у Београду и Приштини

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирослав Лајчак и амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар боравиће у понедјељак и уторак у Београду и Приштини, потврђено је Танјугу у ЕУ.

Како је речено, главни циљ заједничке посјете јесте смиривање тензија на сјеверу Косова и Метохије.

15:31 - Српска листа: Куртијево излагање доказ да жели ескалацију

Српска листа је саопштила да данашње неосноване оптужбе и цртање мете на чело Србима на сјеверу Косова и Метохије представља кршење основних људских права и фашистички карактер режима Аљбина Куртија.

"Колико је фарса све оно што је Курти рекао данас у скупштини говори и податак да је за криминалце и организаторе протеста означио часне људе, жене, инвалиде, па чак и неке који су у болници, и недељама уназад нису на северу Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је данашње Куртијево излагање доказ да он жели даљу ескалацију ситуације, подизање тензија и сукобе.

15.00 - Запослени у општини Звечан потписали се на крају радног времена

Сви запослени у општини Звечан потписали су се и на крају радног времена на бодљикавој жици Кфора испред зграде општине у коју не могу да уђу од петка, 26. маја, јер су је заузели специјалци косовске полиције и нови градоначелник.

То је још један вид протеста због отимања општине, али и, како кажу, доказ колико су одговорни што се тиче радних обавеза. Све са поруком да им је одузето право на рад и да буду на услузи грађанима.

Међу потписницима је и Љиљана Аксентијевић, службеница у општини Звечан коју је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас оптужио да је организатор протеста и "криминалних група које у њима учествују".

Аксентијевићева је особа са инвалидитетом и поручује: "Да ли ја икоме личим на криминалца и терористу?"

 

14.00 - Подршка Србима са сjевера КиМ и од народа Косовског Поморавља

Подршка Србима са сjевера Косова и Метохије стиже и од народа Косовског Поморавља па се тако око 5.000 Срба окупило у Горњем Кусцу, недалеко од Гњилана, да подрже своје сународнике.

Како јавља извjештач Танјуга, поруке које они носе су: “Од Поморавља до Лепосавића ми смо једна породица”, “Сви смо ми Радош и Душан”, “Нисте сами, браћо и сестре, издржите”, “Правда за све ухапшене Србе” и “Поморавље верује само председнику Вучићу”.

12.40 - У Грачаници велики скуп подршке Србима са сjевера КиМ

Велики број људи окупио се данас у центру Грачанице на скупу подршке Србима са сjевера КиМ.

Са народом су и политички представници, а на митинг су пjешке стигли и радници Дома здравља из Доње Гуштерице.

Окупљени носе транспаренте "Грачаница је уз браћу и сестре са севера", "Браћо, и нас боле ваше ране", "Слобода за Радоша и Душана", "Срце Грачанице куца за Србе са севера", као и "Председниче Вучићу,чувај нашу Грачаницу".

12.00 –Снимак показао:Петровић и Обреновић приведени прије почетка нереда у Звечану

Радош Петровић и Душан Обреновић који су ухапшени током догађаја испред општинске зграде у Звечану у понедјељак, приведени су док су мирно протестовали, прије било каквог инцидента, објавио је данас портал Радија КиМ на основу материјала који је снимила екипа тог радија, а који је уступљен Танјугу.

На фотографијама се, према ријечима адвоката двојице ухапшених, види да Петровић и Обреновић нису учествовали у инциденту, као и да нису могли да нападну било кога.

На снимку се види да Петровић позива окупљене да се смире и посједају, а потом са њима пева “Косово је срце Србије”, као и да се тада кордон Кфора на тренутак отвара и иза њега нестају Петровић и Обреновић.

Истовремено, фотографије су доказ да је Обреновић био неповријеђен прије него што га је ухапсила косовска полиција.

-Већ данас ћу снимак и фотографије проследити Специјалном тужилаштву како би се отклонила свака сумња у односу на мог брањеника. Из снимка се јасно види да је господин Петровић из седећег положаја увучен у кордон Кфора пре почетка нереда - рекао је за Радио КиМ адвокат Дејан А. Васић, бранилац Радоша Петровића.

Бранилац Душана Обреновића, адвокат Предраг Миљковић истакао је да је “фактички моменат лишавања слободе мог клијента тај тренутак који се види на сликама, а не како тужилаштво тврди 23.30”.

-Надаље, види се да је мој брањеник мирно протестовао и да је са земље увучен од стране војника Кфора. Суду и тужилаштву проследићу ове фотографије данас - рекао је Миљковић.

Поред Петровића и Обреновића, иза кордона је увучен још један човјек у плавом прслуку, али је он касније пуштен, јавља Радио КиМ.

11.00- На протесту у Звечану обратили се радници општине,средње школе и рудника Трепча

Радници општине, средње школе и флотације рудника Трепча из Лепосавића обратили су се данас грађанима окупљеним у великом броју у Звечану, на протесту са захтјевом повлачења тзв. косовских специјалаца и албанског градоначелника из зграде општине. Они су на данашњем протесту указали да већ неколико дана не могу да обављају свој посао.

Ђаци основних и средњих школа не похађају наставу од понедјељка, а школска година се завршава за неколико дана.

8.58 - Гори: Вријеме да се ситуација на Ким смири, да се избјегавају једнострани потези

Амбасадор Италије у Београду Лука Гори изјавио је данас да је сада вријеме, послије неколико напетих дана, да се ситуација смири, да се предузму мјере како би се смањиле тензије на терену, и да треба избјегавати једностране потезе.

Гори је то рекао за Танјуг одговарајући на питање да ли би међународна заједница више могла да утиче на Приштину и додао да је вријеме да се успоставе услови за наставак политичког процеса на коме се радило посљедњих недјеља. "

-Постигли смо веома важан резултат у Охриду и важно је да се изнова створе услови за наставак политичког процеса, са фокусом, прије свега, на формирање ЗСО, што је циљ на чију се реализацију дуго чека, рекао је Гори.

Према његовим ријечима ситуација на Косову је веома комплексна и деликатна, а међународна заједница је веома укључена у рјешавање тог питања.

-ЕУ предводи дијалог између Београда и Приштине и покушава да посредује у дијалогу, НАТО и Кфор су веома присутни на терену и као што знате у оквиру мисије је веома важно присуство Италије. Италија је имала веома важну историјску улогу у заштити православних манастира. Такође, Италија се као земља Квинте веома занима и укључена је, покушава да посредује у политичком дијалогу- рекао је Гори.

8.41Грађани не одустају од својих захтјева

Испред општине Звечан јутрос се окупио велики број грађана који и данас мирно протестују захтjевајући повлачење тзв. косовских специјалаца и албанског градоначелника бираног на бојкотованим изборима.

Незадовољни грађани су јутрос истакли и транспаренте на којима пише: "Зашто ми Курти снајпером нишани дете?", "Ми нисмо криминалци, само хоћемо слободу", "Нећете нас отјерати из наше куће", "Сви смо ми Радош и Душан" и "Хоћемо мир, а не сузавац и шок бомбе".

Грађани општине Звечан ће и данас током цијелог дана мирно протестовати испред зграде општине и чиниће то све док се њихови захтјеви за повлачење специјаца и градоначелника не испуне.

У општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић ноћ је протекла мирно. Запослени привременог органа општине Звечан се и данас уписују у импровизовани списак постављен на столу испред ограде коју је поставио Кфор, чији су припадници на прилазу згради општине.

Запосленима је од прошлог петка забрањен долазак на посао у зграду општине Звечан, гдје су и даље специјалне јединице. Мање групе грађана биле су присутне и током ноћи у Звечану и Лепосавићу. Кфор је и даље распоређен на главној раскрсници у Звечану, као и на остале четири тачке како би спречио било какав вид провокације од стране тзв. косовских специјалаца.

7.45 - Срби се и данас окупили, стигли и војници КФОР-а

У Звечaну  се и овог јутра окупио велики број грађана како би изразили протест због упада специјалних јединица Косовске полиције прије седам дана у зграду Општине.

Већ сада је неколико стотина људи присутно и тај број се константно повећава, јавља Косово онлajн.

Испред зграде Општине, иако у мањем броју, и даље се налазе припадници КФОР-а. За сада је свега десетак војника иза ограде која их раздваја од окупљених грађана.

Испред зграде Општине паркирано је неколико оклопних возила специјалне полиције, а ситуација је мирна.

6.44 -Курти: Крај протеста и примjена Бриселског споразума прије нових избора

Косовски премијер Аљбин Курти условио је синоћ одржавање нових избора у општинама на сjеверу КиМ окончањем, како је навео "насилних протеста испред општина на сjеверу" и пуном примjеном Бриселског споразума.

Курти је то објавио на „Твитеру» након телефонских разговора са замјеником савјетника за националну безбједност САД Џонатаном Финером и америчким сенаторима Крисом Марфијем, Питом Рикетсом и Џин Шахин.

-Уклањање насилне руље испред зграда општина и пуна примјена Бриселског споразума је пут ка деескалацији, до нових избора - написао је Курти.

Француска и Њемачка позвале су данас Београд и Приштину да што прије организују нове изборе у општинама на сјеверу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон, након разговора који су он, њемачки канцелар Олаф Шолц и шеф европске диломатије Јозеп Борел одржали са предсједницима Србије и тзв. Косова Александром Вучићем и Вјосом Османи на маргинама састанка Европске политичке заједнице у Молдавији.

Борел је на Твитеру саопштио да су на састанку изнијета три захтјева - одржавање нових избора на сјеверу КиМ, објезбеђивање учешћа Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

6.42 - Борел: Изнијели смо три јасна захтјева - нови избори, учешће Срба и ЗСО

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел саопштио је да су на састанку са председником Србије Александром Вучићем и у сусрету с предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи европски званичници изнели три захтјева - одржавање нових избора на сјеверу КиМ, обезбјеђивање учешћа Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

Борел је у синоћној објави на свом Твитер налогу навео да ће, ако то не буде учињено, бити озбиљних посљедица по односе са Европском унијом.

Он је објавио да је у Молдавији на самиту европских лидера разговарао са  Вучићем и Османи о "опасној ситуацији на Косову", као и да се са француским предсједником Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом, заједно састао са Вучићем и Османи.

- Сада треба да се обезбиједи одржавање нових локалних избора, обезбеђивање учешћа косовских Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице општина са српском већином у дијалогу уз подршку ЕУ. Ако то не учините, то ће имати озбиљне посљедице по наше односе - написао је Борел.

Косовска полиција у петак 26. маја је насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике који су изабрани на изборима које су Срби бојкотовали што је довело до незадовољства Срба и нових напетости. У понедjељак 29. маја је током протеста у Звечану дошло до сукоба између такозване косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима.

Том приликом повријеђено је више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије. Срби који протеклих дана мирно протестују у Звечану, Зубин Потоку и Лепосавићу захтијевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Од Срба ухапшених после сукоба у Звечану, двојица су и даље у притвору и пребачени су у јужни део Косовске Митровице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана