Послије БиХ папа и у Србији?

Танјуг
Послије БиХ папа и у Србији?

Најављена посјета папе БиХ могла би да буде увод у његову посјету Србији, сматра предсједник Центра за истраживање религије и политике друштва Никола Кнежевић.

"Узимајући у обзир све што је до сада папа Фрањо рекао и својим деловањем показао, сасвим је сигурно да време за његову посету Србији никада није било боље, ни моменат зрелији", наводи Кнежевић.

Он додаје да би папина посјета БиХ, која је предвиђена за почетак јуна, могла би да представља и увод у његову посјету Србији, наравно, уколико постоји за то добра воља државе и СПЦ прије свега'.

Кнежевић не сумња да би овај папа био спреман да учини оно што његови претходници нису - да посјети Јасеновац, ода пошту жртвама и јавно проговори о овој теми која деценијама представља баласт у односима двију цркава и два народа.

Несумњиво је, како Кнежевић наводи, да све то има и своју политичку димензију, а такав заокрет би оснажио и додатно побољшао односе Србије и Хрватске јер би поставио "камен темељац" за развој даљих односа између СПЦ и РКЦ.

''Евентуална посета римског понтифа Србији била би веома значајна не само за Србију већ и регион јер се ради о папи који је са заслугом може да носи епитет 'великог мостоградитеља', будући да је својим досадашњим јавним деловањем показао висок ниво разумевања и бриге не само за вернике Римокатоличке цркве већ и других вероисповести'', навео је Кнежевић.

Оцјењујући да је папа Фрањо личност изразите харизме и хришћанског интегритета и да без сумње има позив реформатора, Кнежевић сматра да поглавар РКЦ и за православне и протестанте представља наду да се хришћанство креће у правцу историјског уједињења.

Канцелар и портпарол Београдске надбискупије Милутин Новаковић подсјећа да је евентуални долазак папе у Србију питање које се повлачи јако дуго и додаје да је тешко прогнозирати да ли постоји могућност за то.

''Ми би сви то вољели јер сматрамо да имамо право да дочекамо и угостимо папу у Србији'', рекао је Новаковић оцјењујући да би то било значајно и за католички вернике, али и за цијелу државу.

Подсјетивши да је 2. фебруара апостолски нунције у Босни и Херцеговини најавио долазак папе Фрање у Сарајево 6. Јуна, Новаковић је оцјенио да ће та посјета имати велики значај за БиХ.

''Папа долази прије свега као ходочасник мира и искреног природног заједништва међу народима'', каже Новаковић и додаје да папа долази на позив Католичке цркве у БиХ и државних власти.

Централни догађај биће света миса, литургија, а један део времена биће посвећен разговору са локалном црквом и међурелигијском, екуменском дијалогу.

Сматра да ће посјета папе Сарајеву имати одјека иу земљама у окружењу.

''И наши вјерници су позитивно дочекали радосну вијест да ће папа бити у њиховој близини, кад већ није могао да дође у Србију. Ово ће бити прилика и за католичке вјернике који су у Србији да сретну папу исигурно ће доћи до таквог ходочашћа наших вјерника у Сарајево'', рекао је Новаковић.

Папина посјета БиХ је, каже, прије свега пасторалне природе, а не државничке.

Аналитичар религије Живица Туцић каже да посјете врховних поглавара или Далај Ламе некој земљи увијек има неки посебан значај.

''Људи могу да дођу из околних земаља да га поздраве и виде. Тиме тај регион и земља добијају међународни публицитет'', сматра он.

Додаје да ће ефекти те папине посјете бити велики јер са собом носи међународни публицитет, вијести о томе биће објављене у свим свјетским медијима, те показује да је ријеч о БиХ као толерантној земљи која поштује религијска убедјења свих грађана.

''То оставља добар утисак за туристе, али и инвеститоре. Путовања папе, поготово овог који оставља неподељено добар утисак свуда, је тема у свим медијима и ако се каже папа је у Сарајеву или на пример у Београду, Скопљу увек би то била добра вест'', сматра Туцић.

Истиче и да су увек битне ријечи које се искажу и додаје да је унапред најављено да би папа у Сарајеву хтио да охрабри народе да живе заједно у међуверској, међунационалној толеранцији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана