Годишњица трагедије у „Рибникару" биће обиљежена програмом "Буђење"

Танјуг
Годишњица трагедије у „Рибникару" биће обиљежена програмом "Буђење"

БЕОГРАД - Годишњица масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар” у којој је 3. маја 2023. животе изгубило девет ученика и радник обезбјеђења школе, биће обиљежена сутра програмом "Буђење", саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства.

Сутрашњи комеморативном дан одржаће се кроз поруку: Прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар“ у Простору тишине у улици Краља Милутина и на Форуму у парку Ташмајдан, од девет до 20.30 часова.

Дио Улице краља Милутина, од Његошеве до Крунске, назван Простор тишине, биће затворен за саобраћај од 8.40 до 19.30 часова за грађане који желе да одају почаст жртвама

Због најављених неповољних временских услова, дјелимично је измијењен програм обиљежавања прве годишњице злочина и комеморације жртава масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар".

Како се наводи 8.40 часова у улици Краља Милутина 10, гдје се догодило масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију. Током цијијелог дана биће могуће оставити цвеће, запалити свијећу и уписати се у књигу сјећања у просторима одређеним за то.

Просторно-ликовна инсталација у улици Краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сјећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

У 8.41 часова медији у Србији ће прекидом програма обиљежити минут ћутања као сјећање на жртве, као и 4. маја 2024. у 22.32 као сјећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.

Од девет до 19 часова у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и поледица масовних убистава 3. и 4. маја 2023.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QR кодови који ће омогућити грађанима да подујеле своја размишљања и приједлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Од девет до 19 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у близини споменика Десанки Максимовић бити емитован видео колаж сјећања на жртве.

Завршни музичко-сценски програм ће уместо на Ташмајдану, због најављене кише, бити одржан у Студентском културном центру у 20 часова.

Због ограниченог простора, грађани ће моћи да прате програм на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20 часова гдје ће имати прилику, да у јавном простору, учествују у заједничком сјећању, туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности.        

-Позивамо грађанке и грађане да учествују у комеморативним активностима и да нам се придруже у раду Форума. Својим присуством и идејама, као и спремношћу да поделимо своја промишљања и осећања, започећемо процес осмишљавања будућег места сећања на жртве масовних злочина у Београду, Дубони и Малом Орашју 3. и 4. маја 2023 - саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства.

Мултидисциплинарни тим је апеловао на медијске професионалце да допринесу достојанственом обиљежавању прве годишњице и комеморације за жртве масовног убиства поштујући професионалне и етичке стандарде новинарства у свом извјештавању, као и да своје радне обавезе реализују уз поштовање према жртвама, породицама жртава и грађанима и грађанкама који ће бити присутни.

Влада Србије је марту донијела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства у тој огледној школи у којој су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).

Чланови Радне групе су представници министарства надлежних за просвјету, културу и јавна улагања, Града Београда и Градске општине Врачар, вршилац дужности директора Огледне основне школе "Владислав Рибникар", два представника породица убијених, као и представници организације Виктим Супорт Еуропе, Виктимолошког друштва Србије и Института за педагошка истраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана