Godišnjica tragedije u „Ribnikaru" biće obilježena programom "Buđenje"

Tanjug
Godišnjica tragedije u „Ribnikaru" biće obilježena programom "Buđenje"

BEOGRAD - Godišnjica masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” u kojoj je 3. maja 2023. živote izgubilo devet učenika i radnik obezbjeđenja škole, biće obilježena sutra programom "Buđenje", saopštilo je uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva.

Sutrašnji komemorativnom dan održaće se kroz poruku: Prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Prostoru tišine u ulici Kralja Milutina i na Forumu u parku Tašmajdan, od devet do 20.30 časova.

Dio Ulice kralja Milutina, od Njegoševe do Krunske, nazvan Prostor tišine, biće zatvoren za saobraćaj od 8.40 do 19.30 časova za građane koji žele da odaju počast žrtvama

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, djelimično je izmijenjen program obilježavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Kako se navodi 8.40 časova u ulici Kralja Milutina 10, gdje se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom cijijelog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti svijeću i upisati se u knjigu sjećanja u prostorima određenim za to.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sjećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

U 8.41 časova mediji u Srbiji će prekidom programa obilježiti minut ćutanja kao sjećanje na žrtve, kao i 4. maja 2024. u 22.32 kao sjećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od devet do 19 časova u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i poledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podujele svoja razmišljanja i prijedloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od devet do 19 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović biti emitovan video kolaž sjećanja na žrtve.

Završni muzičko-scenski program će umesto na Tašmajdanu, zbog najavljene kiše, biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova.

Zbog ograničenog prostora, građani će moći da prate program na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u 20 časova gdje će imati priliku, da u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sjećanju, tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.        

-Pozivamo građanke i građane da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg mesta sećanja na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023 - saopštilo je uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva.

Multidisciplinarni tim je apelovao na medijske profesionalce da doprinesu dostojanstvenom obilježavanju prve godišnjice i komemoracije za žrtve masovnog ubistva poštujući profesionalne i etičke standarde novinarstva u svom izvještavanju, kao i da svoje radne obaveze realizuju uz poštovanje prema žrtvama, porodicama žrtava i građanima i građankama koji će biti prisutni.

Vlada Srbije je martu donijela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u toj oglednoj školi u kojoj su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i čuvar Dragan Vlahović (53).

Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvjetu, kulturu i javna ulaganja, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar", dva predstavnika porodica ubijenih, kao i predstavnici organizacije Viktim Suport Europe, Viktimološkog društva Srbije i Instituta za pedagoška istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana