Може ли се ЗСО поредити са Републиком Српском?

Б92
Може ли се ЗСО поредити са Републиком Српском?

Споразум о формирању Заједнице српских општина на Косову био је само први корак, а слиједећи је израда статута и формирање саме заједнице.

Званични Београд поручује да ће се Заједница свакако о будућим одлукама консултовати и са Владом Србије - од приведе и образовања до изградње и питања повратника.

Представници Заједнице српских општина моћи ће и да предлажу измјене закона, поступке пред судовима а имаће право на имовину и власништво у предузећима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да ће ЗСО бити одговорна и за економски развој српских општина.

"Дакле јасно је дефинисано ко утврђује и ко спорводи политику а нема никакве сумње да ће српски представници као и до сада да се консултују са својом владом", истиче Ђурић.

Према његовим ријечима "међу 120.000 наших људи многи немају ни довољно пара, ни кадровских и институционалних капацитета да се проблеми који су заиста огромни на успешан начин реше".

"Дакле морамо сви да запнемо није КИМ само питање једног чиновника у Влади или само неке групе градоначелника то је заиста питање целе земље", додаје директор Канцеларије за КиМ:

Финансирање из Београда значиће и задржавање утицаја Србије, али ће сада већа одговорност бити на косовским Србима.

Београд ће се свакако питати на који начин се тај новац троши, који су приоритети те заједнице и сигурно се Београд се неће повући потпуно из неких утицаја и процеса на Косову, каже Ненад Ђурђевић из Форума за етничке односе.

"Али пре свега главна тежина одговорности је пре свега наравно на људима који су изабрани у општинама представницима општина и градоначелницима јер они ће чинити ту будућу асоцијацију, скупштину и њене органе", истиче Ђорђевић.

Поређење надлежности ЗСО са оним надлежностима које има Република Српска није могуће.

"Свакако то није ко чита неким правним наочарима тај споразум, то није трећи ниво власти, али је свакако један нови механизам самоадминистрирања за локалну заједницу у овом случају за Србе", наводи он.

Он каже да се ЗСО не може поредити са РС и да "једносравно асоцијација нема та овлашћења и неки тај статус као што има РС у оквиру БИХ".

Марко Ђурић наводи да "ако само погледате мапу и резултате етничког чишћења на КиМ видјећете да Срби заправо у тих десет општина живе територијално неповезано".

"Затим, нажалост, Срба је на КиМ неупоредиво мање него Срба у РС и због тога би логика требало да буде управо обрнута. Дакле баш зато што су Срби угроженији на КИМ него у БИХ требало би да имају што више права. И ми ћемо се за то залагати и борити", каже Марко Ђурић.

Срби са Косово подсјећају да заједница српских општина није уперене против Албанаца. Министар у Влади Косова Далибор Јевтић наводи да ће Заједница омогућити инвестиције и у економском смислу побољшати живот сваког грађанина на Косову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана