Кон: Ситуација погоршана,ове недјеље заражених више од 300

Тањуг
Кон: Ситуација погоршана,ове недјеље заражених више од 300

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је у земљи епидемиолошка ситуација погоршана и да ће се и даље погоршавати, као и да очекује да ће током ове недјеље број новозаражених прећи 300.

Кон каже да ће у наредном периоду сигурно доћи и до четвороцифреног броја новозаражених на дневном нивоу, да је сада хоспитализовано око 300 особа, али да не очекује притисак на здравствени систем као што је био када смо имали више од 9.000 хоспитализованих.

На питање када се може очекивати пик четвртог таласа, др Кон је на ТВ Пинк казао да успон траје осам недјеља, а како је почео посљедње недеље јуна трајаће и у августу.

Оно што је додатни проблем, како каже др Кон, у септембру нас очекује и поновно окупљање колектива, почетак школске године, а прије тога ће се велики број људи вратити са љетовања.

"Али, имамо и вакцинисане, што су све значајне чињенице које ће утицати на ток. Да немамо вакцинисане не би било чудно да овај посљедњи скок буде пик, али доћи ће до четвороцифреног броја заражених на дневном нивоу, то је јасно", казао је др Кон.

Од вакцинације значи колико ће талас бити висок или ће бити заравњен, каже др Кон и на питање и да ли почетак школске године зависи од вакцинације, истиче да комплетно читав наш живот зависи од тога и додаје да је јасно показано и доказано да и дјеца узраста од 12 и више година могу да се вакцинишу.

"Изгубљено је мјесец и по дана за вакцинацију, она се не ради када је успон јер тада представља и ризик за заражавање. Најуспјешније се спроводи када је све мирно и ми смо то испустили, али нема јадиковања, него да наставимо даље", каже.

Када је ријеч о заблудама по питању вакцине која је највише погодила популацију младих, др Кон каже да иза тога стоји посљедица дуготрајног деловања антивакционих порука које стижу више од деценије.

"Посљедице се виде, старији имају своја искуства и нису имали проблем да се одазову вакцинацији, а они који су највише на друштвеним мрежама сада дјелују ирационално. То је уперено према сопственом бићу", наглашава.

Др Кон каже да су те заблуде о вакцинама које трају деценију и више, створиле лажно увјерење да је мања опасност од короне него од вакцине.

"Најмање 1.000 пута је разлика, односно најмање 1.000 пута је мања опасност од вакцине у односу на обољевање. Ми немамо ниједан случај вакцинисаних који се приближио да буде фаталан", истиче.

Када је ријеч о онима који се враћају са љетовања, а заражени су, др Кон истиче да су већином невакцинисани, односно да је код нас међу њима јако мало вакцинисаних.

Како каже, у Израелу је толико заражених међу вакцинисанима јер је висок ниво вакцинације, али то што је у тој земљи, која је прва започела масовну вакцинацију, број заражених на дневном нивоу дошао до 2.000 показује да вирус циркулише и код вакцинисаних и да је ослабљен имунитет због чега је потребна и трећа доза.

Др Кон каже да Кризни штаб још није засједао по питању треће дозе, али да је упознат са тим преко медија да је након ревакцине потребно да прође минимално шест месеци да би се примила и трећа доза.

Такође, др Кон каже и да се за трећу дозу, без обзира на вакцину која је већ примљена, препоручују вакцине које су на РНК основи, што су Фајзер и Модерна.

На питање да ли подржава обавезну вакцинацију здравствених радника, др Кон истиче да је то већ законом регулисано.

"Обавеза је за здравствене раднике да буду вакцинисани против свих заразних болести", истиче др Кон и додаје да би око тога требало провјерити и у другим професијама које су по природи посла у честим контактима са великим бројем људи.

Када је ријеч о пооштравању мјера против вируса корона, др Кон каже да се не може занемарити чињеница да расте број заражених, али ни да има заштићених.

"Из тог разлога не можете потпуно затварати као на почетку", додаје.

Наводи да не зна да ли ће доћи до пооштравања мјера, да је здравствени дио Кризног штаба казао своје ставове, али да са другим дјелом штаба стоје на различитим угловима.

"Ми сматрамо да је обавезна вакцинација за здравствене раднике, па се то није догодило, послали смо допис да скупови могу бити само за заштићене, па се ни то није догодило... Јасно је да је у интересу јавног здравља одвајање заштићених од незаштићених, то нарушава етичке принципе, али то није тема за лекаре", наводи др Кон.

Указао је на то да и примјер из Израела показује да је вирус опстао а, како каже, опстанак вируса значи да ће трајати годинама.

Наводи да сада на свијету има четири милиона умрлих, што треба множити са три и додаје да ће на крају бити више десетина милиона људи на свијету који су умрлих од овог вируса.

"И природним током би се ово завршило за неколико година, али вакцином ће се завршити брже", закључио је др Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана