Исповијест оца дјечака који се утопио на Ади: “Оставио је телефон девојци и скочио да помогне другу...”

ГС
Исповијест оца дјечака који се утопио на Ади: “Оставио је телефон девојци и скочио да помогне другу...”

БЕОГРАД - Милан Стевановић (16), један од двојице дјечака који су се 6. јуна утопили на Ади Циганлији у Београду, настрадао је спашавајући друга.

Стефан Ч. (16) његов пријатељ из основне школе скочио је у воду и давио се, па је Милан држећи се за понтон испружио ногу, за коју се Стефан ухватио и повукао га у језеро. Тада су се обојица највероватније упетљали у траву и настрадали.

Ово је сажетак информација, које објашњавају шта се догодило на Ади и како су се дјечаци добри другови утопили, које је из полиције добио Миланов отац Ненад Стевановић.

Отац у жалости, великом болу и сузама у очима прича за “Новости” о херојском покушају свог сина да спаси друга од дављења. Толико великом да је и сам са њим страдао.

- Имам и млађег сина, који је у школи у Сремчици завршавао осми разред и славили су, па је Милан кренуо код њега да му се потпише на мајицу и да се веселе, јер му је брат најавио да ће доћи и трубачи. Негде на пола пута позвала га је девојка, која је осми разред, да дође код ње на Аду, где она слави крај основне школе са друштвом. Он се мало двоумио и одлучио да оде код ње - прича утучени отац.

Ненад каже да не зна гдје се Милан срео и нашао са Стефаном, добрим другом из основне школе у Сремчици, који је сад ишао у Техничку школу у Железнику, али да су њих двојица била на Ади са разредом Миланове дјевојке.

- Кажу ми да је било много деце и да је њих 30 скочило у воду са понтона код торња на Ади, а са њима и Стефан. Милан није хтео да се купа. Онда је Стефан почео да виче, да лупа рукама по води, а они су у први мах мислили да се он шали, глупира и да их плаши. Кад је Милан схватио да је озбиљно и да се дави, девојци је дао телефон и на брзину се скинуо у гаће да скочи да му помогне, али како се Стефан примакао понтону одлучио је да му пружи ногу да се ухвати, а рукама се држао за понтон. На жалост, друг кад га је ухватио, повукао га је и он је упао у воду. Милан је био одличан пливач, али кажу ми да су се највероватније упетљали и замрсили у траву, која је ту врло жилава и не може да се ишчупа - испричао је Стевановић.

“Дођите брзо, Милан је скочио за другом у воду”

Отац Ненад Стевановић каже да је тад био код куће и да га је звала дјевојка са Милановог телефона:

- Кад је зазвонило око 16.50 часова помислио сам да су се прскали испред школе млађег сина, да су потпуно мокри, па сад зову да им донесем суве ствари да се пресвуку. Међутим, проговорила је његова девојка, каже: “Дођите брзо, Милан је скочио за другом у воду и нису изашли”. Рекао сам јој да истрчи на шеталиште да тражи помоћ и она је то учинила, али никога није било. Друга деца су се уплашила и разбежала. Ја сам дојурио, ни сам не знам како. Кад сам дошао живе душе није било, да неко приђе и помогне. Само је та девојчица клечала сама на понтону крај воде и плакала. Дете је било у потпуном шоку - рекао је Стевановић.

Отац каже да никога не криви, нити осуђује, да би он све исто урадио као његов син и да је једино желио да зна истину како се све догодило.

Милан Стевановић тај дан завршио је други разред Саобраћајне школе у Земуну, смјер лакирер.

“Био је лек за све нас у школи”

Његова разредна потпуно потресена и уплакана дошла је код оца да му изјави саучешће. Она за “Новости” каже да јој је била привилегија и част што је познавала Милана и била му наставник.

- Он је био лек за све нас у школи. Имао је диван однос са наставницима, уживали смо у његовом друштву. Он је баш волео да буде лакирер, да ради то. Уживао је. Из Велике Моштанице је долазио у Земун у школу и никада није закаснио. Био је помоћ свима, шта год да треба, да слика свеску кад неко не дође, да покаже домаћи, ма био је сјајан. Другари су га сви волели. Да ме је неко питао како дете треба да изгледа и да се понаша, ја бих рекла као Милан. Он је био пример доброг детета, а његов отац доброг родитеља – казала је разредница.

Ненад и даље пун бола, али и снаге да прича о свом сину, каже нам да је Милан у “Поршеу” похађао праксу и да су тамо сви били фасцинирани колико је одговоран и вриједан.

- Имао је у себи ону војничку дисциплину. Био је неустрашив, јак, развијен, тренирао је свако вече у теретани. У основној школи није био добар ђак, али се у средњој уз помоћ разредне и других наставника поправио, почео да учи и постао одличан ђак. Кажу ми да је био ђак за пример у Саобраћајној школи, најбољи у разреду. Ето, од свих тамо на Ади, он је једини покушао да помогне другу - прича отац.

Разредној су сузе кренуле, као и блиским људима, који су дошли код Ненада у кућу да му буду подршка у овој невољи и тешким данима.

- Он је био доброта скупљена са свих страна у њему. Дете, а велики човек. Херој. То је он био ове две године, колико сам га познавала - закључила је разговор разредница.

3.000 деце славило на Ади?

Директор Сектора спорта на Ади циганлији Миодраг Јовић каже за да је тог дана на Ади било од 2.500 до 3.000 дјеце:

- Улазили су свуда у воду. Наше обезбеђење је јурило од места до места да их избацује из воде, “изгинули” људи цео дан. Не могу да изађу на крај са њима, јер не слушају, а и много их је било. На местима где су понтони посебно је опасно купати се, пошто је ту дубина пет метара. На жалост, десила се трагедија. Таква двострука дављења приликом пружања помоћи су честа. Помоћ у води зна да пружи само спасилац и то је једна од њихових кључних обука. Онај ко се дави, у тој паници другог човека не гледа као спасиоца, већ као предмет за који се хвата да не потоне и онда и њега повуче - рекао је он.

Јовић апелује да се још нико не купа на Ади, све док не почне сезона када температура воде у језеру буде 22 степена.

Из ЈП “Ада Циганлија” кажу да је њихов радник примијетио путем камера већу групу дјеце, која су ушла у Савско језеро скоком са веслачких понтона, који служе за тренажне и такмичарске активности веслача и кајакаша:

- Радио-везом обавестио је обезбеђење, које је дошло и децу која су се купала удаљили из воде. Тада је примећено да два дечака нису изронила, о чему је одмах обавештен МУП, чије су се патроле налазиле на територији Аде Циганлије - навео је Јовић.

Рониоци их брзо извукли

Марко Младеновић из Ронилачке јединице Жандармерије рекао је да је дежурна екипа на терен изашла чим је добила позив и да је ронилац врло брзо пронашао оба тијела.

- Наше воде нису прозирне као море, не зна се шта је доле. Могу да се убоду, упадну у дубоку траву као што је случај вероватно био овде. У том случају настане паника и повуку један другог у воду - рекао је Младеновић.

- Порука је да се никако не улази у воду кад се неко спашава, јер у тим ситуацијама када се неко бори за живот, он је склон да повуче другог са собом под воду. Наша препорука је да се или позове упомоћ или да се пружи неки чврсти предмет или уже за шта дављеник може да се ухвати и да се довуче до обале - рекао је он.

Младеновоћ је апеловао на грађане да прије почетка купалишне сезоне не користе купалишта, као и да када сезона почне не користе дивље плаже:

- Када почну да раде спасилачке службе, искључиво треба да се купају на уређеним купалиштима, да у воду не улазе неприпремљени и под дејством алкохола. Имајући у виду да су у току прославе матура апелујемо на ученике и наставнике да, уколико се прославе одвијају на сплавовима или у близини воде, посебну пажњу обрате на безбедност – истакао је Младеновић.

Он је упозорио родитеље да дјецу не пуштају у воду без надзора. Подсјетио је да је приликом боравка на пловним објектима неопходно коришћење заштитних прслука као и поштовање свих мјера безбедности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана