Батут: Сваки пети петнаестогодишњак је активни пушач

ГС
Батут: Сваки пети петнаестогодишњак је активни пушач

БЕОГРАД - Већина пушача своју први цигарету попуши прије 18. године живота, а према посљедњим истраживањима Института за јавно здравље Србије (ИЗЈЗС) “Др Милан Јовановић Батут”, сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач.

Уочи Свјетског дана без дуванског дима, који се на глобалном нивоу одржава 31. маја, ИЗЈЗС Батут изашао је са резултатима Истраживања понашања у вези са здрављем дјеце школског узраста у Србији, са фокусом на питању који проценат ђака користи цигарете, а које је спроведено 2022. године.

- Анкетирали смо децу петих и седмих разреда основних школа и првих разреда средњих школа, то је стандардна циљна група која се користи и у другим истраживањима. Сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач, а пуше деца већ у петом и седмом разреду, међутим, од седмог разреда та бројка расте и то нам само показује да је то циљна група на коју посебно треба да се фокусирамо - истакла је за Танјуг др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења ИЗЈЗС Батут.

Резултати показују још и то да је 15.1 одсто ученика петог и седмог разреда и првог разреда средњих школа бар једном пробао цигарете.

- Наша истраживања која годинама уназад радимо показују да је тај проценат прилично стабилан, из године у годину се мења од један до два одсто, као што је то сада случај у поређењу са 2018. годином, али, морамо да нагласимо да овде говоримо о пушачима цигарета и да овогодишње смањење од једног процента није разлог за оптимизам, јер резултати показују на велику учесталост других производа - објаснила је др Килибарда.

Додаје да је перод преласка из основне у средњу школу оцијењен као критичан код деце, када је реч о цигаретама, јер су тада они изложени бројним притисцима, и у периоду адолесценције.

- Разлози за отпочињање пушења заиста нису једноставни, ту утиче окружење, доступност, али у последње четири године порастао је број употреба наргила, загрејаних дуванских производа, електронских цигарета и дувана за оралну употребу - каже она.

На питање да ли се употреба електронских цигарета оцјењује као мање штетна, Килибарда истиче да још нема довољно података за те тврдње.

- Ми често чујемо да су за електронске цигарете одрасли пушачи циљна група, међутим, наши подаци показују да 30 одсто ученика првих разреда средње пуши електронске цигарете, и то нам говори да су заправо та деца највише угрожена, а та деца у великом броју случајева нису уопште запалила цигарету, осим електронских - појаснила је.

Килибарда наглашава да не постоји ни довољно знања ни дискусија о штетности електронских цигарета.

- Нема података о штетности, јер су за децу те цигарете први производ са којим започињу, тај прозвод садржи никотин, а то је супстанца одговорна за изазивање зависности,  а велики број те деце касније користи цигарете. Проценат деце пушача у Србији је изузетно висок, а решење мора да буде мултисекторско - поручује.

Она је указала на то да дјецу треба научити ризицима, те ојачати им самопоуздање, како би се супротставили, како каже, притисцима око прве цигарете.

- Такође изложеност рекламама путем друштвених мрежа, интернета.. и то је фактор ризика и доступност је јако велика. Јако је важно да се пронађе мултисекторско решење које ће прихватити и пушачи, али и млади непушачи - како би то и остали - закључила је др Килибарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана