Асламова: Приштину интересовало шта знам о трговини органима

Г.С.
Асламова: Приштину интересовало шта знам о трговини органима

БЕОГРАД - Руска новинарка Дариа Асламова, која је прије неколико дана приведена на Космету, а затим проглашена "персоном нон грата" и забрањен улазак на КиМ, рекла је данас да је људе из обавијештајне службе привремених приштинских институција, током вишесатног испитивања, највише занимало да ли је писала о трговини органима на КиМ и да ли је упоређивала КиМ и Украјину по том питању.

Асламова, која ради за "Космолскају правду", оцијенила је као "врло згодну ситуацију" да се новинари прогласе за агенте, нарочито када је ријеч о руским новинарима, за које је увријежено мишљење да су шпијуни.

Она је новинарима пренијела како да је на КиМ отишла са мужем, хрватским новинаром Робертом Валдецом, да посјети манастире Бањска и Високе Дечане, за шта су, каже, имала благослов епископа ремезијанског Стефана, старјешине Храма Светог Саве.

Већ на прелазу Јариње, каже, постало им је јасно да нешто није у реду, јер су примјетили да су се цариници "узнемирили чим су им узели пасоше" и одмах позвали Приштину.

Тада јој, каже, није било познато да је на листи особа којима је забрањен улаз на тзв. Косово, и да не зна како се нашла на тој листи "персона нон-грата", нити да је икада добила објашњење за то.

Након два сата на Јарињу, полиција их је спровела полицијску станицу у Косовску Митровицу и одузела им моблине телефоне,

"Одмах је било јасно да смо ухапшени. Два млађа мушкарца су дошла и представила се да су обични полицајци, мада нам је било јасно да су из обавијештајне службе, у црним фармеркама и кошуљама", прича Дариа.

Каже да је испитивање било врло професионално припремљено, те да су имали и њен досије, а питали су је о интервјуима са Сергејом Лавровом, Радованом Караџићем, Жан-Мари Ле Пеном, Башаром Асадом, предсједником Молдавије, као и зашто је депортована из те земље, шта је радила у Донбасу...

"Питање које их је врло занимало је да ли пишем и знам ли нешто о нестанку људи на Косову и о људима којима су вађени органи и да ли сам правила паралеле у интервјуима о трансплантацији органа на Косову и Украјини. Заиста јесам. Када сам писала о мигрантској кризи, писала сам и о људима који нестају. Претпоставила сам да они нестају да би њихови органи били продати на тржишту, као што је то био случај са људима са Косова", наводи Асламова.

Истиче да је било "симптоматично" када су јој предложили да разговарају без диктафона, а разговор је кренуо у "политичком правцу", са питањима - шта је то руска специјална операција и шта се дешава у Украјини, с обзиром да је била тамо.

Тек потом је, каже, "кренуо притисак", па су од ње тражили да одговори на, како је рекала "веома глупо питање" - "Да ли сте ви шпијун?"

Тада, прича, није знала да је косовски министар полиције већ објавио да је "ухваћена водећа руска шпијунка".

На крају је, каже, донијета одлука да њу и мужа спроведу на административни прелаз, уз пратњу оклопног возила.

Асламова се сада пита, ако је "персона нон грата" на Косову, зашто су је уопште водили у Митровицу и испитивали је више сати.

"Сада сам у свим свјетским медијима означена као водећа руска шпијунка, а мој пасош је вјероватно кодиран", увјерена је Асламова, тврдећи да се мобилни телефони који су враћени њој и њеном мужу, сада "понашају чудно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана