Саво Штрбац: Суд зажмирио на Шимићев ратни злочин

Агенције
Саво Штрбац: Суд зажмирио на Шимићев ратни злочин

Загреб - Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оцијенио је као још једну фарсу ослобађање бившег ратног предсједника Кризног штаба Бјеловара у Хрватској Јуре Шимића оптужби за ратни злочин убиства тројице официра ЈНА у бјеловарској касарни септембра 1991. године.

Он је напоменуо да је пресуду о ослобађању Шимића донио Жупанијски суд у Ријеци 2. октобра, а да је предсједница судског вијећа Јесенка Ковачић у усменом образложењу пресуде навела да је седморо вјештака утврдило да су узрок смрти експлозивне повреде, односно дјеловање минско-експлозивних средстава, за шта Шимића није теретила оптужница.

Штрбац је подсјетио да је Шимић био оптужен да је након предаје касарне у Бјеловару наредио убиство тројице официра ЈНА.

Напоменуо је да су многи од заробљених официра и редовних војника видјели када су припадници хрватске војске ушли у касарну након што је командант 265. механизоване бригаде, пуковник Рајко Ковачевић, наредио обуставу даље одбране, одлагање оружја, предају војника и старјешина.

- И многи су од њих видјели да су побијени официри у то вријеме били живи, да су прозвани и изведени из строја, а након тога да су се чули пуцњи. Њихова тијела се виде и на снимцима које су направили Хрвати - подсјетио је Штрбац.

Он је додао да је суд одбио да саслуша припаднике ЈНА који су видјели тијела убијених официра и прострелне ране од ватреног оружја на њима, уз образложење да ти свједоци нису медицински експерти, а који су потврдили да су официри ЈНА страдали од експлозивних повреда насталих дјеловањем минско-експлозивних средстава.

Штрбац је навео да су неки од заробљених официра ЈНА познавали лично Јуру Шимића и видјели га да је био у касарни у инкриминисано вријеме, али суд није прихватио њихове исказе, већ исказе свједока хрватске националности који су тврдили да Шимић критичног дана није ни био у касарни гдје се овај злочин десио.

Штрбац је рекао да суђење Шимићу подсјећа на суђење четворици припадника бјеловарске полиције за убиство шесторице припадника ЈНА (Радована Барберића, Здравка Докманића, Радована Гредељевића, Ивана Хосјака, Бошка Радоњића и Мирка Остојића) који су заробљени у касарни “Божидар Аџија” и затворени у полицијску станицу.

Одатле су их четири дана касније извела униформисана лица маскирана фантомкама и стријељала исте ноћи у шуми Чесма недалеко од мјеста Мало Кореново. Са њима је био и цивил Саво Ковач из Бјеловара, који је, иако је задобио три прострелне ране, преживио стријељање.

 

Нема правде за Србе

Сурова ликвидација српских цивила у Лучком, током војно-полицијске акције “Олуја 1995”, није кажњена пресудом - штавише, осумњичени су ослобођени уз признање суда да се злочин десио, али да су надлежни својевремено заташкали случај, а окривили људе за које нема доказа да су га починили.

Врховни суд Хрватске донио је недавно правоснажну ослобађајућу пресуду двојици припадника Антитерористичке јединице Лучко - Франи Дрљи и Божи Крајини, који су били оптужени за ратни злочин у Груборима - убиство цивила Милице Грубор, Марије Грубор, Јове Грубора, Јована Грубора, Милоша Грубора и Ђуре Карановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана