Savo Štrbac: Sud zažmirio na Šimićev ratni zločin

Agencije
Savo Štrbac: Sud zažmirio na Šimićev ratni zločin

Zagreb - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je kao još jednu farsu oslobađanje bivšeg ratnog predsjednika Kriznog štaba Bjelovara u Hrvatskoj Jure Šimića optužbi za ratni zločin ubistva trojice oficira JNA u bjelovarskoj kasarni septembra 1991. godine.

On je napomenuo da je presudu o oslobađanju Šimića donio Županijski sud u Rijeci 2. oktobra, a da je predsjednica sudskog vijeća Jesenka Kovačić u usmenom obrazloženju presude navela da je sedmoro vještaka utvrdilo da su uzrok smrti eksplozivne povrede, odnosno djelovanje minsko-eksplozivnih sredstava, za šta Šimića nije teretila optužnica.

Štrbac je podsjetio da je Šimić bio optužen da je nakon predaje kasarne u Bjelovaru naredio ubistvo trojice oficira JNA.

Napomenuo je da su mnogi od zarobljenih oficira i redovnih vojnika vidjeli kada su pripadnici hrvatske vojske ušli u kasarnu nakon što je komandant 265. mehanizovane brigade, pukovnik Rajko Kovačević, naredio obustavu dalje odbrane, odlaganje oružja, predaju vojnika i starješina.

- I mnogi su od njih vidjeli da su pobijeni oficiri u to vrijeme bili živi, da su prozvani i izvedeni iz stroja, a nakon toga da su se čuli pucnji. Njihova tijela se vide i na snimcima koje su napravili Hrvati - podsjetio je Štrbac.

On je dodao da je sud odbio da sasluša pripadnike JNA koji su vidjeli tijela ubijenih oficira i prostrelne rane od vatrenog oružja na njima, uz obrazloženje da ti svjedoci nisu medicinski eksperti, a koji su potvrdili da su oficiri JNA stradali od eksplozivnih povreda nastalih djelovanjem minsko-eksplozivnih sredstava.

Štrbac je naveo da su neki od zarobljenih oficira JNA poznavali lično Juru Šimića i vidjeli ga da je bio u kasarni u inkriminisano vrijeme, ali sud nije prihvatio njihove iskaze, već iskaze svjedoka hrvatske nacionalnosti koji su tvrdili da Šimić kritičnog dana nije ni bio u kasarni gdje se ovaj zločin desio.

Štrbac je rekao da suđenje Šimiću podsjeća na suđenje četvorici pripadnika bjelovarske policije za ubistvo šestorice pripadnika JNA (Radovana Barberića, Zdravka Dokmanića, Radovana Gredeljevića, Ivana Hosjaka, Boška Radonjića i Mirka Ostojića) koji su zarobljeni u kasarni “Božidar Adžija” i zatvoreni u policijsku stanicu.

Odatle su ih četiri dana kasnije izvela uniformisana lica maskirana fantomkama i strijeljala iste noći u šumi Česma nedaleko od mjesta Malo Korenovo. Sa njima je bio i civil Savo Kovač iz Bjelovara, koji je, iako je zadobio tri prostrelne rane, preživio strijeljanje.

 

Nema pravde za Srbe

Surova likvidacija srpskih civila u Lučkom, tokom vojno-policijske akcije “Oluja 1995”, nije kažnjena presudom - štaviše, osumnjičeni su oslobođeni uz priznanje suda da se zločin desio, ali da su nadležni svojevremeno zataškali slučaj, a okrivili ljude za koje nema dokaza da su ga počinili.

Vrhovni sud Hrvatske donio je nedavno pravosnažnu oslobađajuću presudu dvojici pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko - Frani Drlji i Boži Krajini, koji su bili optuženi za ratni zločin u Gruborima - ubistvo civila Milice Grubor, Marije Grubor, Jove Grubora, Jovana Grubora, Miloša Grubora i Đure Karanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana