Хрватска тренутно европско жариште великог кашља

Танјуг
Хрватска тренутно европско жариште великог кашља

Недуго након што је прошле године службено проглашен крај пандемије корона вируса, случајеви великог кашља су у порасту посљедњих мјесеци широм Европе, пише портал Политико и Хрватску наводи као тренутно европско жариште ове заразне болести.

Портал пише да се ова инфекција из прошлих времена, саставни дио романа Чарлса Дикенса, посљедња је болест из викторијанског доба која се вратила на Запад након пораста броја случајева оспица, сифилиса, гихта, губе и маларије.

У Чешкој, одакле стижу извјештаји о несташици вакцине против великог кашља, број случајева највећи је у посљедњих 60 година, подаци су Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

До наглог је пораста посљедњих мјесеци дошло и у Данској, Белгији, Шпанији и Великој Британији.

“Ове године инфекције су драматично порасле и могле би премашити било који годишњи укупан број у посљедњих више од 30 година”, каже Пол Хантер, љекар и професор на Универзитету "Еаст Англиа".

Напомињу да су прошле године у Енглеској забиљежена укупно 853, а само у фебруару ове године евидентирано их је 913 случајева великог кашља.

"Тренутно је европско жариште Хрватска, која је у посљедњих 15 мјесеци пријавила 6.381 случај", пише портал и додаје да је дио разлога за ширење ове болести Европом пад броја вакцинисаних.

Подсјећају да у већини европских земаља бебе добијају прве двије дозе ккомбиноване вакцине против великог кашља, дифтерије и тетануса између два мјесеца и годину дана старости, другу дозу до своје друге године и посљедњу између треће и седме године живота.

Да би се новорођенчад заштитила од болести, трудницама се нуди и вакцина против великог кашља. У Енглеској је, како пише Бритиш Медикал Џрнал, прихватање вакцине међу овом групом пало је за више од 70 посто у септембру 2017. на 58 посто у септембру прошле године, пише, између осталог, Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана