Ђукановић: Треба потписати Темељни уговор, без журбе и уз јавни дијалог

Танјуг
Foto: Агенције

МАДРИД- Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да су се у јавности појавиле различите интепретације нацрта Темељног уговора са СПЦ, али да је убијеђен да нико не доводи у питање оправданост његовог потписивања.

Такође, поручио је да, ипак, не треба журити и брзоплето избјегавати могућност за јавни разговор на ту тему, као и да је оптимиста да Црна Гора има демократски капацитет да ријеши и много теже изазове од тог.

Ђукановић је одговарајући на питање новинара на НАТО самиту у Мадриду да ли је видио нацрт Темељног уговора, рекао да је прије извесног времан добио један непотпун текст Темељног уговора као радну везију која је настала у неком радном тиму у влади.

То је био тек почетак писања тог документа, требало га је дописати, као и у дијелу који мора да обави држава и испреговарати са, како је рекао, том вјерском заједницом.

Каже да је остало још доста времана да свако односно стручна јавност каже своје мишљење о том документу.

"Видио сам јуче да су се појавиле различите интерпретације, али убијеђен сам да нико не доводи у питање оправданост потписивања тог уговора. То је цивилизован однос између државе и сваке вјерске заједнице. Неоправдано је да до сада нема потписаног тог уговора. Знам поуздано да га је 2010. или 11. влада премијера Игора Лукшића нудила СПЦ као и другим вјерским заједницама, али да га је СПЦ одбијала са аргументацијом да нема потребе да потписују уговор са државом коју је она створила", навео је Ђукановић.

Додао је да је јасно о каквој је природи неспоразума ријеч.

"Сада смо на заједничком становишту да је тај споразум потребно потписати и убијеђен сам да, такође, не треба журити, брзоплето избјегавајући могућност за јавни разговор на ту тему. То свакако није најважније питање за ЦГ и њену будућност већ да деблокира преговарачки процес и да иде ка Европи и посвећено ради на свом економском, институционалном и демократском развоју", поручио је Ђукановић.

Напоменуо је да је стицајем околности то постало важно политичко питање на домаћој политичкој сцени.

"И зато морамо одговорити тој важности и да се дозволи свима да се укључе у разговор на ту тему, а онда свако да обави свој дио посла", рекао је он и додао да влада треба да води рачуна о интересима државе Црне Горе, а црква о својим интересима.

Каже да му се чини да се у тим наступима заборавља шта је чији угао гледања и одговорност пошто се, како је рекао, често могу чути тонови који би прије припадали другој страни.

"Оптимиста сам и потпуно сам убијеђен да је ЦГ у претходне двије године показала да има јасан демократски капацитет и за много теже изазове од овог. И убијеђен сам да треба спустити тензије. Не треба медијски пренаглашавати важност овог питања, већ оставити онима који су позвани да напишу уговор од двадесетак чланова и да се коначно то скине са дневног реда", закључио је предсједник ЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана