Преминуо Велибор Џаровски: "Краљ фудбала" намјестио преко 80 утакмица

Курир
Преминуо Велибор Џаровски: "Краљ фудбала" намјестио преко 80 утакмица

Велибор Џаровски преминуо је у 75. години, јављају медији из Сјеверне Македоније.

Такозвани "краљ фудбала" умро је послије краће болести, а вијест је потврдила и породица.

Урбане легенде о овом харизматичном сплеткарошу и дан данас се препричавају.

Популарни Џаро био је апсолутни краљ фудбалских намјештаљки и естрадних марифетлука из доба старе Југославије.

Џаровски је био менаџер највећим естрадним звијездама 80-их година. Заступао је Здравка Чолића, Бјело Дугме, Мишу Ковача, Терезу Кесовију и многе друге. Захваљујући том послу упознао је доста утицајних личности, директора дворана, судија...

Прва утакмица коју је намјестио била је између Југококте и Тиквеша, а платио је 500.000 динара да се одигра онако како је он замислио. Вјеровали или не, успио је да среди да се један меч нижелигаша у Македонији заврши резултатом 134:0. Био је то меч Лескоец - Велгошти, који се одиграо давне 1971. године. Џаро је морао да направи толики резултат јер се плашио да конкуренција не направи још већи.

Бивши предсjедник Фудбалског савеза Југославије Славко Шајбер јавно га је оптужио да је „црно зло” југословенског фудбала. Оптуживали су га да је намjестио 22 утакмице, а он се широм бивше земље хвалио како је намjестио више од 80 мечева.

"Погрijешили су, намjестио сам 23 утакмице. Међутим, када се дошло до анализе утакмице Хајдук – Слобода у Сплиту, а резултат је био 1:1, онда је тужилац рекао – ваља послijе овога изаћи на риву. То је значило, зашто да чачкамо Хајдук. Имамо Џаровског и онако за 22 намjештене утакмице ", рекао је Џаро.

Прijетили су му затворском казном од 15 година. Пустили су га послijе 90 дана.

Џарина технологија

Џаровски је једном приликом открио своју "технологију".

"У сваком клубу имате играче који су коцкари, требају му паре за кућу, жели нови ауто или има љубавницу коју треба издржавати. Нормално је да сам на стадионима, гдје сам радио концерте, упознавао играче. Мувао сам и с управама клубова. Уђем у свлачионицу судији и кажем: „Не вадите картоне, данас играју два пријатељска клуба. И свима је све јасно."

За овог харизматичног Македонца наводно је и Јосип Броз Тито једном приликом рекао:

"Њега немојте дирати! Па он то ради на симпатичан начин."

"Постоји разлика између намјештања и лажирања. Намјештање је кад у томе учествују оба клуба, а лажирање је оно - један направи црвени картон, овај пенал, па голман пусти гол, или падне неки аутогол... И у једном и у другом је ипак најважнија црна торба и новац", говорио је Македонац.

Пуцали на њега

Међутим, није му увијек све пролазило тако глатко. Када је крао бодове за скопски Вардар два пута су пуцали на њега, у Прибоју на Лиму и у Тузли.

"Крао сам бодове тамо. Срећом су ме промашили, морао сам да се пазим. У ствари, највише сам стријепио од цинкароша".

"Намјештао сам ја и европске клупске и репрезентативне утакмице. И једну утакмицу репрезентације Македоније. Требало је избацити Републику Ирску. Италијански судија је свирао два пенала за Македонију", открио је у једном интервјуу за Политику Џаро.

Имао политичка леђа

Да није имао озбиљна политичка леђа никада не би могао тако лежерно да чини кривична дјела.

"Наравно да сам имао политичка леђа, и то широка, иначе бих још био у затвору. Један од мојих заштитника био је Стане Доланц, тадашњи шеф тајне и јавне полиције Југославије, човјек који је хтио да наслиједи Тита. Заштиту ми је пружао и власник клуба који је био првак скраћене Југославије, испред Звезде и Партизана. Био је мој велики пријатељ (очигледно мисли на Жељка Ражнатовића Аркана). Заједно смо љетовали и коцкали се по казинима. Још један мој заштитник је и данас краљ Светог Стефана", загонетан је једном приликом био Џаровски.

Прокоцкао три милиона евра

Џаро је једном приликом открио да је играјући покер по европским казинима прокоцкао око три милиона евра.

Када су га новинари питали колико је највише новца имао код себе у неком моменту, Џаровски је одговорио:

Не могу то да прецизирам, али знам да сам по европским казинима, играјући покер и барбут, изгубио, по мојој слободној процијени, 5.000.000 марака. Што је најгоре, имао сам и свој казино и једва сам чекао да га затворим и одем да опробам срећу у Грчкој, Њемачкој или Аустрији”.

Преварио и мајку

Џаро је кренуо са “ситним” преварама, када је своју фамилију навео да помисли да је његова мајка добила “Фићу”. "Тада је била наградна игра… “Филтер Југославија” су биле најпродаваније цигарете у Југославији. Моја мајка је то пушила и унутра се дијелила “Застава 750″ (популарни “Фића”), и ја сам написао: “Ви сте добитник Заставе 750″ и ставио у кутију цигарета моје мајке. Послије два сата видио сам да се у дворишту радују, већ планирају гдје ће бити гаража, па су рекли: “Даваћемо само сестри, теби не може, ти си луд”. Цијелу превару сам смислио у суботу како не би могли да провјере да ли је стварно добитник. Када су ме провалили у понедјељак, они су дошли и питали ме да ли је ово моје масло, а ја им рекао: “Па наравно да је моје, него чије је? А ви мислили сестри да дајете да вози, а мени не?! "

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана