Đukanović: Treba potpisati Temeljni ugovor, bez žurbe i uz javni dijalog

Tanjug
Foto: Agencije

MADRID- Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da su se u javnosti pojavile različite intepretacije nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je ubijeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Takođe, poručio je da, ipak, ne treba žuriti i brzopleto izbjegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da riješi i mnogo teže izazove od tog.

Đukanović je odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu da li je vidio nacrt Temeljnog ugovora, rekao da je prije izvesnog vreman dobio jedan nepotpun tekst Temeljnog ugovora kao radnu veziju koja je nastala u nekom radnom timu u vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u dijelu koji mora da obavi država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom vjerskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremana da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

"Vidio sam juče da su se pojavile različite interpretacije, ali ubijeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake vjerske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora. Znam pouzdano da ga je 2010. ili 11. vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC kao i drugim vjerskim zajednicama, ali da ga je SPC odbijala sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila", naveo je Đukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma riječ.

"Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubijeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbjegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za CG i njenu budućnost već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju", poručio je Đukanović.

Napomenuo je da je sticajem okolnosti to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

"I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj dio posla", rekao je on i dodao da vlada treba da vodi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim interesima.

Kaže da mu se čini da se u tim nastupima zaboravlja šta je čiji ugao gledanja i odgovornost pošto se, kako je rekao, često mogu čuti tonovi koji bi prije pripadali drugoj strani.

"Optimista sam i potpuno sam ubijeđen da je CG u prethodne dvije godine pokazala da ima jasan demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove od ovog. I ubijeđen sam da treba spustiti tenzije. Ne treba medijski prenaglašavati važnost ovog pitanja, već ostaviti onima koji su pozvani da napišu ugovor od dvadesetak članova i da se konačno to skine sa dnevnog reda", zaključio je predsjednik CG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana