HDZ i Domovinski pokret nastavljaju pregovore o formiranju vlasti

Tanjug
Foto: VL

ZAGREB - Hrvatsku postizbornu političku scenu danas je obilježio još jedan krug razgovora predstavnika Domovinskog pokreta Ivana Penave i HDZ-a Andreja Plenkovića o formiranju nove parlamentarne većine i vlade, ali i raskol u Mostu, koji su napustili bračni par Raspudić.

Marija Selak Raspudić potvrdila je da ona i njen suprug Nino Raspudić napuštaju Most. Ona je na konferenciji za novinare rekla da je bilo puno problema, a da je stvar eskalirala sa Marinom Miletićem, zbog kojeg je, kako kaže, odbila da bude nosilac liste te stranke na izborima za Evropski parlament.

Potpredsjednik hrvatske vlade u tehničkiom mandatu i ministar odbrane Ivan Anušić je nakon drugog dana pregovaranja sa Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine rekao da će dijalog biti nastavljen krajem ove sedmice ili najkasnije u ponedeljak.

Ne želeći da iznosi detalje pregovora, Anušić je rekao da su pregovori protekli u “afirmativnoj i konstruktivnoj atmosferi”.

Na pitanje novinara da li je primjereno da se dogovori o formiranju nove vlasti vode u zgradi Vlade, Anušić je rekao da u tom objektu nije samo izvršna vlast, već i više drugih državnih institucija.

“Nema prepreka da se ovdje održavaju pregovori”, rekao je Anušić.

Portparol Andreja Plenkovića, Marko Milić, potvrdio je da su razgovori sa Domovinskim pokretom o formiranju nove vlasti bili konstruktivni i da je dogovoren njihov nastavak.

Predsjednik stranke Most Božo Petrov je takođe odžrao konferenciju za medije i založio se za konstituisanje sabora i izbog privremenog predsjednika koji bi, kako je rekao, mogao da bude iz Penavinog Domovinskog pokreta.

Rekao je i da je Most spreman da učestvuje u novoj većini koju bi formirala dosadašnja opozicija, ali bez Možemo i SDS S-a. Kazao je da im je SDS S neprihvatljiv zbog “trgovine”, a Možemo zbog “rodne ideologije”.   

Dodao je da je i saradnja sa  SDP-om moguća, ako, kaže, ne bude “lijevih anacionalnih politika”. 

Petrov negira da je “Most” puko, ali bi zajedno, kaže, postigli više.

Koalicija okupljena oko SDP “Reka pravde” ne gubi nadu da bi mogla da formira vladu i u njoj smatraju da ništa nije gotovo dok ne bude gotovo. 

Lider SDP Peđa Grblin potvrdio je ranije da se ta stranka odrekla da aktuelni šef države Zoran Milanović bude mandatar, ako formiraju većinu, jer, kako je rekao, shvataju da to nije realno. 

Milanović se u međuvremenu nije oglašavao. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana