ХДЗ и Домовински покрет настављају преговоре о формирању власти

Танјуг
Foto: ВЛ

ЗАГРЕБ - Хрватску постизборну политичку сцену данас је обиљежио још један круг разговора представника Домовинског покрета Ивана Пенаве и ХДЗ-а Андреја Пленковића о формирању нове парламентарне већине и владе, али и раскол у Мосту, који су напустили брачни пар Распудић.

Марија Селак Распудић потврдила је да она и њен супруг Нино Распудић напуштају Мост. Она је на конференцији за новинаре рекла да је било пуно проблема, а да је ствар ескалирала са Марином Милетићем, због којег је, како каже, одбила да буде носилац листе те странке на изборима за Европски парламент.

Потпредсједник хрватске владе у техничкиом мандату и министар одбране Иван Анушић је након другог дана преговарања са Домовинским покретом о формирању нове парламентарне већине рекао да ће дијалог бити настављен крајем ове седмице или најкасније у понедељак.

Не желећи да износи детаље преговора, Анушић је рекао да су преговори протекли у “афирмативној и конструктивној атмосфери”.

На питање новинара да ли је примјерено да се договори о формирању нове власти воде у згради Владе, Анушић је рекао да у том објекту није само извршна власт, већ и више других државних институција.

“Нема препрека да се овдје одржавају преговори”, рекао је Анушић.

Портпарол Андреја Пленковића, Марко Милић, потврдио је да су разговори са Домовинским покретом о формирању нове власти били конструктивни и да је договорен њихов наставак.

Предсједник странке Мост Божо Петров је такође оџрао конференцију за медије и заложио се за конституисање сабора и избог привременог предсједника који би, како је рекао, могао да буде из Пенавиног Домовинског покрета.

Рекао је и да је Мост спреман да учествује у новој већини коју би формирала досадашња опозиција, али без Можемо и СДС С-а. Казао је да им је СДС С неприхватљив због “трговине”, а Можемо због “родне идеологије”.   

Додао је да је и сарадња са  СДП-ом могућа, ако, каже, не буде “лијевих анационалних политика”. 

Петров негира да је “Мост” пуко, али би заједно, каже, постигли више.

Коалиција окупљена око СДП “Река правде” не губи наду да би могла да формира владу и у њој сматрају да ништа није готово док не буде готово. 

Лидер СДП Пеђа Грблин потврдио је раније да се та странка одрекла да актуелни шеф државе Зоран Милановић буде мандатар, ако формирају већину, јер, како је рекао, схватају да то није реално. 

Милановић се у међувремену није оглашавао. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана