Na sve načine zatiru trag Srbima

Agencije
Na sve načine zatiru trag Srbima

BEOGRAD - Mijenjanje toponima u Krajini sastavni je dio genocida kroz etapno brisanje tragova postojanja Srba na teritorijama sa kojih su prognani, a primjer je ličko selo kod Otočca - Srpsko Polje čiji je naziv danas Hrvatsko Polje, rekao je predsjednik Pokreta Srba Krajišnika iz Beograda Mile Bosnić.

- Srpsko Polje, koje se nalazi na oko 11 kilometara sjeverozapadno od Otočca na sjeveru Like, od nastanka sela još u 16. vijeku pa do 1991. godine, uključujući i period Nezavisne države Hrvatske (NDH), zvalo se tako i bilo je naseljeno pravoslavnim Srbima, potomcima uskoka - rekao je Bosnić.

On podsjeća da je u Srpskom Polju 1660. godine rođen Danilo Ljubotina, pravoslavni episkop gornjokarlovački.

- Selo je veoma postradalo u Drugom svjetskom ratu kada je dio Srba pobijen, a neke porodice su pokatoličene. Odmah po izbijanju sukoba 1991. godine hrvatske jedinice zauzimaju veći dio opštine Otočac i sprovode etničko čišćenje Srba sa čitavog poteza. Tada se na udaru našlo i Srpsko Polje čiji su stanovnici najvećim dijelom izbjegli u obližnji Plaški, koji je okupiran tek 1995. godine - priča Bosnić.

Prema njegovim riječima, država Hrvatska na sve načine otima identitet srpskom narodu u ovoj zemlji.

- Mijenjanje toponima u Krajini je sastavni dio genocida kroz etapno brisanje tragova postojanja Srba na teritorijama sa kojih je srpski narod prognan, pobijen ili prisilom pokatoličen. Srpsko Polje danas nosi naziv Hrvatsko Polje. Drevni pravoslavni običaj - čuvanje Hristovog groba danas svojataju Hrvati, iako se zna da je to običaj pravoslavnih Srba u Vrlici još od davnina - rekao je Bosnić.

On je istakao da Hrvatska na ružan način pokušava da prekroji istoriju i otme srpskom narodu kulturu i tradiciju.

- Nikola Tesla je Srbin iz Like, ojkača je srpsko izvorno pjevanje, naša je i sinjska alka, ali Zagreb i latini pokušavaju da nam na mudar način otmu kulturu i tradiciju i da prekrajaju istoriju - naglašava Bosnić.

Zaštita prava

Mile Bosnić je naglasio da je veoma važno da se zaštite prava Srba u Hrvatskoj.

- Važno je da cijeli svijet zna da su Srbi živjeli u Hrvatskoj vijekovima unazad i živjeće, a svjedoci su drevni pravoslavni hramovi i manastiri, kultura, tradicija i istorija - poručio je Bosnić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana