Жртве крвавог пира опомињу на српско јединство

Јасмина Перишић
Жртве крвавог пира опомињу на српско јединство

Бањалука - Служењем парастоса и полагањем вијенаца у Спомен-костурници јуче је у Дракулићу обиљежена 75. годишњица од усташког покоља 2.300 Срба у Другом свјетском рату. Жртве, међу којима је било и 551 дијете, убијене су 7. фебруара 1942. у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац, без испаљеног метка.

Обиљежавању овог страшног злочина присуствовало је неколико стотина грађана, међу којим су били потомци жртава, али и преживјели Дракулићани, који су успјели да побјегну пред усташким ножем. Претходно је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена света литургија.

Осамдесетчетворогодишњи Миле Панић имао је свега девет година кад су му усташе убиле оца и заклале двије старије сестре и њихове породице у Мотикама.

- Мој отац је убијен када се враћао из треће смјене из рудника Раковац, гдје је и радио. Ударен је крампом у главу, а када смо вадили кости жртава многе лобање су имале коцкасте рупе од крампа. Комшија Шимун Јосиповић је након очевог убиства рекао мајци да бјежи и склања осталу дјецу и тако смо се спасили - испричао је Панић.

Служењу парастоса присуствовали су, осим потомака жртава и становника Дракулића, и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар правде РС Антон Касиповић, делегација Народне скупштине РС те градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да не треба заборавити жртве убијене на мучки начин.

- Овакве ствари нам говоре да треба да чувамо своје институције како бисмо се са сигурношћу окренули будућности. Треба опраштати, али не и заборавити - рекао је Иванић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да српски народ мора подићи своју свијест и боље се организовати да сачува све што је српско.

- Само јединство, слобода и отаџбина српском народу дају гаранцију да може имати миран живот - сматра Савановић.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да су цивили у Дракулићу убијени искључиво због своје вјерске и националне припадности.

- Важно је сјећати се и обиљежавати страдање народа на нашим просторима те извлачити искуство из оваквих трагичних догађаја. Зато је изузетно важан државни оквир звани Република Српска, која је гаранција слободе и опстанка на овом простору - казао је Радојичић.

Усташе су под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића" уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. представља геноцид. План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић.

7. фебруар

Потпредсједник Скупштине града Милан Милаковић поднијеће идуће седмице градском парламенту иницијативу да 7. фебруар буде проглашен даном жалости на подручју града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана