Због несавјесних власника све више напуштених животиња: Удоме пса, па га оставе на улици

Јелена Танацковић
Због несавјесних власника све више напуштених животиња: Удоме пса, па га оставе на улици

БАЊАЛУКА - Са улица Бањалуке прошле године уклоњена су 192 напуштена пса, које су у већини случајева оставили несавјесни власници и удомитељи.

Из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију казали су за “Глас Српске” да је у јануару 2022. године у азил смјештено 15 луталица.

- Сви пси пролазе третман који подразумијева десетодневни карантин и посматрање јединки - појаснили су из Одјељења.

Навели су да пси добијају сву потребну његу и ветеринарски преглед, након чега слиједи третман против паразита као и вакцинација.

- Након тога пси луталице бивају подвргнути стерилизацији и чиповању, с тим да је велики број власничких паса који се преузму из азила - казали су из Одјељења.

Додали су да је највише напуштених животиња примијећено у приградским насељима као што су Мишин Хан, Крчмарице, Драгочај, Пријечани, Мањача, Траписти, Кола и то тамо гдје мјештани бацају храну.

Додали су да је њихова дежурна служба у 2021. години запримила 59 пријава суграђана које су се односиле на власнике и псе луталице.

- Издато је осам прекршајних налога несавјесним грађанима, који су држали и изводили псе супротно Одлуци о комуналном реду. Такође, припадници МУП-а Републике Српске примјењују Закон о јавном реду и миру, који прописује прекршај - Држање опасних животиња без надзора, а у случају да пас повриједи неког обавјештавају дежурног тужиоца, који одлучује да ли је ријеч о кривичном дјелу или прекршају - навели су из Одјељења.

Нагласили су да амбуланта “Вет центар”, која ради у азилу има адекватну опрему за хватање агресивних паса.

Из поменутог одјељења појашњавају да се број напуштених паса на улицама повећава зато што су власници и удомитељи олако преузели на себе одговорност и бригу о животињама, па их се послије рјешавају тако што их оставе у забаченим локацијама.

Апеловали су на власнике паса и удомитеље да буду одговорни, те да своје љубимце обиљеже микрочипом.

- Лакше ће наћи љубимца ако се деси да се изгуби, требало би да изврше стерилизацију или кастрацију ако се не баве репродукцијом љубимаца. Постоје програми бесплатних стерилизација и кастрација тако да је удар на приватни буџет минималан - рекли су из Одјељења.

“Кербер”

Из Удружења “Кербер” кажу да су у прошлој години у азилу имали десет луталица који су склоњени са улице, а од тог броја је пет паса удомљено.

- Спасавали смо само оне најугроженије псе, јер се трудимо да најтеже случајеве склонимо који не би преживјели на улици без наше помоћи - казали су за “Глас Српске” из овог удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана