За јавни врт у Бањалуци неопходно три дунума земље

Невена Бунић
За јавни врт у Бањалуци неопходно три дунума земље

Бањалука - Иницијатива "Градске баште Бањалука" тражи адекватан простор у граду од три дунума на којем би становници уз симболичну накнаду или бесплатно могли да се баве повртларством.

У поменутом удружењу истичу да би јавне баште послужиле грађанима слабијег имовинског стања да узгоје сопствене прехрамбене производе, као и онима који желе да се баве пољопривредом, а немају простора за то.

Ову идеју представници Иницијативе предочили су и Одјељењу за комуналне послове које је показало интерес за реализацију пројекта и предложило простор у улици Душана Диљевића на Побрђу за ове потребе.

- Та локација нам не одговара због нагиба, величине терена и близине саобраћајнице. Потребан нам је већи простор који се може подијелити на парцеле од 50 квадрата. Такође, површина не смије бити много загађена. У јулу ћемо овај пројекат предочити на јавној презентацији на којој ће грађани моћи давати своје приједлоге, па ћемо поново тражити састанак са Градском управом - рекао је покретач иницијативе "Градске баште Бањалука" Миодраг Дакић.

Додао је да пракса јавних вртова већ дужи низ година постоји у градовима ЕУ, а да је у Бањалуци постојала и прије претходног рата.

- Тада су становници на неискориштеним просторима у Новој вароши и испод Старчевице садили поврће и цвијеће, али није било неке званичне дозволе или назива пројекта. У то вријеме је и било више слободног простора. Мислим да је потребно додатно информисати грађане о овој идеји. Градови у Хрватској данас предњаче по јавним вртовима - казао је Дакић.

У Одјељењу за комуналне послове подржали су ову идеју.

- Сматрамо да би јавни вртови били корисни свим грађанима. Одржали смо неколико састанака са представницима ове иницијативе и покушаћемо да нађемо адекватно рјешење - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Пензионерка из Росуља, Драгица Јоветић одушевљена је идејом градских башти.

- То би било одлично, поготово за нас мало старије који имамо доста слободног времена. Садили бисмо сопствено поврће које не би било пуно пестицида као ово куповно - казала је Јоветићева.

"Глиста"

Центар за животну средину прошле године отворио је терапијску башту "Глиста" која је претеча и минијатура "Градских башти". Производи су дијељени јавној кухињи у удружењу "Мозаик пријатељства".

- Одустали смо од те идеје, јер грађани нажалост нису препознали један такав концепт у којем је вртларство било нека врста релаксације - казао је један од покретача пројекта Миодраг Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана