Воће и поврће пропада због врућине

Јасмина Перишић
Воће и поврће пропада због врућине

Бањалука - Тропске врућине уништавале су протеклих дана на градским пијацама воће и поврће, спуштале им цијену и растјерале купце. Продавци су били на силним мукама како да сачувају робу од труљења и оног најгорег, бацања у смеће.

- Свака мука удари на нас. Зими велика хладноћа, а љети ове несносне врућине уништавају нам воће и поврће, тако да ако се овај мјесец извучем са мањим минусом у кућном буџету и средствима за обрт, биће супер. По читав дан гледам како да спасим шта се спасти може од робе коју мало ко купује - овим ријечима је тренутну ситуацију описао један од трговаца који није желио да му објавимо име.

Слично прича и Борка Милинов, која на омањој тезги продаје шљиве, паприке и парадајз.

- Након дана на узаврелој тезги, сутрадан је немогуће продати дио робе. Сваки час склањам покоју трулу и одлажем иза тезге - прича Миланов и показује на кесу са трулим шљивама, парадајзом и паприкама.

Додаје да се труди да купцима прода свјежу робу па мијења пропалу, а већ на пола радног времена спушта цијену како би што прије распродала шљиве и парадајз.

- У посљедња три дана врућина је велика и штети послу. Мање је купаца на пијаци, а пропада нам скоро сва роба. Све у свему није нам лако - рекла је Милинов.

На сусједној тезги се налази обиље зелениша које се од врућине сасушило.

- Першун и целер су увенули, а и тиквицама не прија ово вријеме. Продајем их иначе по марку, али већ од ујутро их снизим на 80 фенинга - казала је ова продавачица.

На сусједној тезги и Боса Улетиловић жали се на мањак посла и робу коју ових дана углавном продаје по набавној цијени.

- Принуђена сам да цијене банана спустим на 1,8 КМ, а цијена им је иначе 2,5 КМ. Паприка се слабо продаје. Набавна јој је цијена марка, а ја је не могу продати ни за 1,2 КМ, а од врућине се суши. Парадајз спуштам на марку, а иначе је 1,5 КМ. На овим тропским температурама паприке се суше, а поред банана, труну нектарине, брескве и кајсије. Најбоље се држи воће топлих крајева наранџа и лимун - казала је Улетиловићева.

Становник Бањалуке Синиша Стојић каже да је свратио на тржницу по нектарине.

- Успут ми је па сам дошао да купим воће иначе по овој врућини нема тога ко би ме натјерао да дођем у куповину.  Види се да је купаца мало и да се људи не усуђују изаћи из кућа по врелини. Иначе, у набавку идем ујутро рано док су температуре ниже - казао је Стојић.

Нема неправилности

Контрола животних намирница на пијацама у граду је свакодневна.

- На тржницама годишње узмемо око хиљаду узорака намирница анималног поријекла. Осим тога, једном недјељно контролишемо промет животних намирница у којој учествује више инспекција. До сада није било неправилности - рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана