Увођење једносмјерног саобраћаја у центру града

ГС
Foto: Градска управа

БАЊАЛУКА - На ужем централном градском подручју у Бањалуци, на осам фреквентних раскрсница, почело је бројање саобраћаја, а у оквиру израде Студије оправданости увођења једносмјерног режима саобраћаја у централној градској зони.

Како су истакли из Одјељења за саобраћај и путеве Градске управе Бањалука, Студија је проистекла из потребе за унапређењем саобраћајног система у Бањалуци, с обзиром на то да због повећаног степена моторизације и веће употребе путничких моторних возила, долази до неповољних услова одвијања саобраћаја у централној градској зони.

Додају да се то првенствено односи на правац дуж улица Краља Петра И Карађорђевића, Др Младена Стојановића, односно Книнске, Видовданске, Првог крајишког корпуса, а што је нарочито карактеристично у јутарњим и поподневним часовима.

Поред тога, прикупљени подаци биће и у функцији анализе постојећег рада свјетлосних уређаја на предметним раскрсницама.

"Идеја нове градске администрације је промјена културе саобраћаја, а под тим се подразумијева изградња бициклистичких стаза гдје год је то могуће, затим промјена режима саобраћаја и прављење амбијента у којем ће све више грађана користити јавни превоз и друга алтернативна превозна средства попут бицикала и тротинета", навели су из Градске управе.

Један од корака који је до сада предузет је анализа Српске улице, у којој би била изграђена бициклистичка стаза.

Такође велики подухват је израда ове студије која се односи на главну градску саобраћајницу - Улицу краља Петра И Карађорђевића која би на потезу од РК "Боска" па до "Малте" била претворена у једносмјерну улицу, док би се други смјер кретао од Улице Триве Амелице, кроз улице Првог крајишког корпуса, Видовданска до Булевара цара Душана.

"На тај начин би добили кружни саобраћај, а уједно би двије траке оставили за кретање аутомобила, једна трака би била предвиђена за аутобусе и таксисте, док би се један дио прилагодио бициклистичком саобраћају", навели су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана