У “Даун кафеу” посао за 12 кувара и конобара

Јелена Танацковић
У “Даун кафеу” посао за 12 кувара и конобара

БАЊАЛУКА - У “Даун синдром центру” Бањалука при крају су припреме за отварање првог угоститељског објекта у граду у којем ће кувари и конобари бити особе са Дауновим синдромом.

Потврдио је ово за “Глас Српске” директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић и додао да ће овај кафић-сластичарна бити отворен крајем априла у центру града.

- Конобари и кувари у овом кафићу биће младићи и дјевојке са Дауновим синдромом који су прошли рехабилитациони програм “Паин” и стекли ове вјештине - казао је Јелић и додао да ће бити запослено 12 особа са Дауновим синдромом.

Истакао је да су за њих социјални контакти најважнији.

- Јавност је увидјела да су то најприје људи па тек онда особе са Дауновим синдромом. Овај кафић и шанса за запослење за њих и њихове породице имаће немјерљив значај - рекао је Јелић.

Истакао је да је овакав пројекат посебан јер ће за свој труд и рад бити адекватно награђени.

- За њих је веома значајно да се осјећају друштвено корисно. Замислите осјећај када буду награђени и када добију плату. Оно што желимо је да ово искуство пренесемо на све градове у Српској, да им се отвори могућност да буду друштвено корисни и да се коначно сруши стигма о особама са Дауновим синдромом - казао је Јелић. 

Осим овога у “Даун синдром центру” имају још доста планова. У априлу путују у Праг гдје ће бити организована пројекција филма “Неки нови Бродвеј”. Том приликом биће потписан и споразум са чешком организацијом која окупља лица са Дауновим синдромом.

- Ово остварење прати шест младих особа са Дауновим синдромом које, савладавајући бројне препреке, постају полазнице школе глуме, а истовремено руше предрасуде о могућностима и способностима особа са овим синдромом - нагласио је Јелић.

Појаснио је да је Бањалука постала својеврсна наставна база за студенте дефектологије који бораве са особама са Дауновим синдромом.

Бањалучанин Вања Омеркадић студент је завршне године на Факултету дефектологије, а планира да по завршетку студија и ради у “Даун синдром центру”.

- Пружа нам се прилика да помажемо особама са Дауновим синдромом, а кроз свакодневни рад са њима омогућићемо им све што заслужују да би се осјећали друштвено кориснима - рекао је Омеркадић.

Школа глуме

Школа глуме у “Даун синдром центру” Бањалука наставља рад са глумцима који иза себе имају много одиграних представа на међународним фестивалима.

- Радимо нови мјузикл гдје ћемо се представити са новом нашом представом у септембру. Циљ нам је да проширимо капацитете, да се могу укључивати све остале особе са Дауновим синдромом - рекао је Зоран Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана