Трула и осушена стабала у Бањалуци биће посјечена

Весна Поповић
Трула и осушена стабала у Бањалуци биће посјечена

Бањалука - Анализа здравственог стања дрвећа у градским алејама и парковима биће завршена до краја године, и њоме ће бити утврђене најкритичније локације са којих ће бити уклоњена трула или осушена стабла.

Потврдили су у  Градској управи и објаснили да ће документ чија је израда у току садржавати и сет препорука које ће дефинисати које активности на појединим дрворедима треба предузети.

Посљедњу анализу здравственог стања и мјере санације стабала град је урадио 2001. године.

- У претходном периоду уклањање болесног дрвећа рађено је на основу мишљења градске Комисије за процјену потребе за сјечу стабала на јавним површинама - рекли су у Градској управи.

Навели су да је током ове године уклоњено око 150 стабала  најчешће сувих стабала четинара.

- Том приликом рађена је анализа а скидањем и пресијецањем коре утврђено је да је узрок сушења стабала црв смрчин поткорњак. С обзиром на то да се ради о веома озбиљном штеточини комисија је предложила сјечу свих заражених стабала и праћењем осталог дрвећа која се налазе у близини -  рекли су у Градској управи.

Анализа здравственог стања дрвећа се дуго очекује јер је посљедњих година честа појава урушавања трулих стабала и великих огранака. Само у 2016.  забиљежено је неколико случајева  а  посљедњи је био 15. октобра када је вјетар, оборио  дрво у Алеји Светог Саве.  Том приликом, на срећу, нико није повријеђен. 

У улици Краља Петра Првог Карађорђевића у јулу се труло стабло липе само обрушило на тло. Привремено је створило препреку на централној градској саобраћајници.  Сличан случај забиљежен је крајем маја у парку "Младен Стојановић" када је дрво пало у близини дјечијег игралишта. На срећу ни тада није било посљедица по људе.

Технички директор "Тамариса", предузећа које је град ангажовао за одржавање градског зеленила, Слађана Бумбић-Дамјановић је рекла да су радници овог предузећа уклонили око десет срушених стабала и великих огранака.

- У 70 одсто случајева се радило о трулим и сувим стаблима и огранцима. Остала су "наоко" изгледала здрава и нису показивали знакове да има је унутрашњост трула а ипак су се срушила - казала је Бумбић-Дамјановић.

Сматра да ће студија коју ради град бити од велике помоћи у њиховом раду.

- То се поготово односи на те ситуације у којима је тешко процијенити какво је стање унутрашњости појединог дрвећа -  додала је Бумбић-Дамјановић.

Саднице

У граду је у току орезивање зеленила и садња нових стабала. Тако је у Росуљама засађено десет а на паркингу код Завода "Др Мирослав Зотовић", 62 листопадна и 13 црногоричних стабала. Јесења садња биће настављена и у другим дијеловима града а како су најавили у Градској управи трајаће до краја године у зависности од временских услова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана