Штићеници Дома Рада Врањешевић на раскрсници послије изласка: Потребна подршка при запошљавању

Јасмина Перишић
Штићеници Дома Рада Врањешевић на раскрсници послије изласка: Потребна подршка при запошљавању

Бањалука - Штићеници који након завршетка школовања напуштају Дом за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић", имају велике потешкоће да нађу запослење и кров над главом. За то им је потребна подршка шире друштвене заједнице како не би били препуштени "улици".

Изјавио је то директор Дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут.

- Потребно је тако уредити законске прописе, по којима би ова дјеца имала предност при запошљавању. Само њих неколико  годишње напусти дом и сматрам да не би било велико оптерећење  за град и Републику уколико би имали приоритетан статус при запослењу - каже Кајкут.

Истакао је и да има свијетлих примјера међу привредницима. 

- Има људи великог срца попут власника предузећа "Крајина клас" Саше Тривића, који се јавио са приједлогом о сапоштавању штићеника. Он је пружио могућност свима из Дома који идуће године завршавају средњу школу, да долазе на праксу и обуче се за рад у пекари, како би им када напусте дом дао запослење. Већ су кренули на обуку и јако су задовољни - рекао је Кајкут.

Каже да већина штићеника након изласка потражи пријатеље који су већ изашли, код којих бораве и заједно плаћају станарину.

- Углавном раде као занатлије, конобари и пекари. Имамо један дио у Дому гдје годину могу да бораве штићеници који су завршили школовање и који треба да се осамостале. Ту се уче  животним навикама и одатле траже запослење. То је програм и других држава у сусједству. Тамо дјеца имају станове у којем бораве у том прелазном периоду са минималним надзором васпитача и одређеним буџетом. То је пуно боље јер су одвојени од групе и прилагођавају се ономе шта их чека у будућности кад напусте заједницу - испричао је Кајкут.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске речено је да је за подршку младима у осамостаљивању потребно обезбиједити средства у буџетима општина за помоћ по изласку из организованих облика заштите, одлуком о проширеним правима у области социјалне заштите.

Повратак

Додаје да се око 50 одсто штићеника када изађе из Дома враћа у општину из које су дошли, гдје локални Центар за социјални рад преузима основну бригу о њима.

- У своје општине се враћају углавном они који имају неке сроднике у мјестима из којих су потекли и они који не успију да се снађу у Бањалуци. Скоро свима њима је жеља да остану у већем граду, гдје су већ стекли другаре и навикли се на живот, али не успије свако да се осамостали након изласка - казао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана