Шеталишта и тротоари тркачке стазе

В. Поповић, С. Амиџић
Шеталишта и тротоари тркачке стазе

Бањалука - Пролазак кроз Господску улицу, преко тротоара и шеталишта представља ризик због бициклиста који несмотрено јуре и не обраћају пажњу на пјешаке.

Лијепо вријеме, љетни распуст или сезона годишњих одмора тјерају грађане свих генерација да слободно вријеме проведу у шетњи, али како су рекли, то је веома често немогуће.

Цвијета Миљић каже да нема ништа против бициклиста, али да једноставно немају обзира према пјешацима.

- Бринем се за безбједност своје дјеце. Често предвече изађемо у шетњу и највише времена проведемо осврћући се да видимо да ли нам се приближава бициклиста - рекла је Миљићева.

Иако, како каже, бицикл није аутомобил, возе га великом брзином.

- Када би у некога ударили, могло би доћи до озбиљних повреда, не само за пјешака већ и бициклисту - додала је Миљићева.

Драгана Савић је рекла да се углавном крећу у групицама од двоје или троје и да су у већини случајева у питању основци или средњошколци.

- Некада имам утисак да се такмиче ко ће брже пројурити  кроз масу људи - додала је Савићева.

Из Центра јавне безбједности Бањалука (ЦЈБ) поручују да бициклом на јавном путу смије управљати лице које има најмање 12 година.

- Возач бицикла дужан је да се креће што ближе десној ивици коловоза, а ако постоји бициклистичка стаза, онда по тој траци. Ако на путу постоји посебно уређена бициклистичка стаза, возачи бицикла морају да се крећу десном бициклистичком стазом у односу на смјер кретања саобраћаја - објаснили су у ЦЈБ-у.

Нагласили су да је за бициклисте који се не придржавају ових законских одредаба прописана новчана казна од 40 КМ.

- У току ове године полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука су у граду због оваквих прекршаја укупно издали четири прекршајна налога - навели су у ЦЈБ-у.

Специјалиста ургентне медицине доктор Дарко Обрадовић рекао је да су најчешће повреде при паду са бицикла огреботине, уганућа, модрице, преломи, повреде главе и лица, бол у доњем дијелу леђа, болови у раменима и кољенима.

- Како би се избјегле повреде, треба да будемо свјесни присутности свих учесника у саобраћају и, наравно, да поштујемо саобраћајна правила - додао је Обрадовић.

Нема градње стаза

Према информацијама из Градске управе, ове године није предвиђена изградња нових бициклистичких стаза.

Како су објаснили, досадашње активности када је у питању бициклистички саобраћај биле су углавном усмјерене на одржавање постојећих стаза и саобраћајне сигнализације везане за бициклистички саобраћај. Бањалука има само око осам километара расположивих стаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана