Проблеми полављених се настављају, из зидова и даље избија вода

Весна Поповић
Проблеми полављених се настављају, из зидова и даље избија вода

Бањалука - Породице чији су домови били поплављени у прошлогодишњим поплавама и даље се боре са великом влагом, јер су зидови натопљени водом.

Буђ, слијевање воде, која избија из зидова, али и из темеља, само је дио великих проблема које је иза себе оставила природна непогода.

Потешкоће ове природе на својој кожи је осјетила и седмочлана породица Врачар из насеља Чесма, којима је ниво воде за вријеме мајских поплава у кући био метар.

- Буквално не може да се живи од влаге! На срећу, до сада нисмо имали здравствених проблем. Бдијем над својих троје дјеце и двоје унучади да не би добили бронхитис или, не дај боже, неку тежу болест коју узрокује влага. Мјесна заједница нам је обезбиједила апарат за сушење зидова, али нисмо их успјели осушити и даље се из њих слијева вода - испричао је глава породице Никола Врачар.

Сматра да је разлог за то што је цијела прошла година имала велики број кишних дана.

- Након поплава смо замијенили сав намјештај, окречили зидове и поставили нове подове. Најбољи показатељ колико су зидови и даље мокри је чињеница да је та боја почела да се љушти и опада - објаснио је Врачар.

Нада се да ће прољеће и љето ове године бити суви и топли.

- Када зима прође, мораћемо поново поправљати оно што буде потребно. Живимо са страхом да ћемо опет бити поплављени. Да се то спријечи потребно је направити насип у близини наше куће. Обратио сам се за помоћ градским властима и надам се да ће нам изаћи у сусрет - објаснио је Врачар.

Слични причу нам је испричала и Босиљка Пердув из МЗ Лазарево.

- Користили смо апарате за сушење, али кућа је опет пуна влаге и на појединим мјестима су зидови црни. Можемо само да чекамо топлије вријеме да бисмо трајно ријешили тај проблем - објаснила је Босиљка.

Казала је да живјети у таквим просторијама сигурно није здраво, али да немају другог избора.

- Срећа је да у кући нема мале дјеце, али ја сам ипак старија жена и плашим се за своје здравље и за здравље својих укућана - рекла је Босиљка.

Предсједник Савјета МЗ Миладин Маличевић је потврдио да мјештани чији су домови били поплављени и данас исушују зидове.

- На терену стално имамо четири исушивача које смо добили на коришћење од Ротари клуба Бањалука, а поједини људи су у неколико наврата узимали апарате. Требаће доста времена да се ти зидови исуше - додао је Маличевић.

Специјалиста породичне медицине Младен Шукало је објаснио да живот у просторијама са влагом може неповољно утицати на здравље људи у било којем животном добу.

- Првенствено је неповољан утицај на органе за дисање, односно омогућава појаву како акутних тако и хроничних болести дисајних путева, а најчешће су то бронхитис и астма. Исто тако може доћи до појава различитих алергија, развоја болести костију и зглобова, народним рјечником речено, реуме, те до погоршања хроничних обољења - прецизирао је Шукало.

Штета

Градска Комисија за процјену штете је процијенила да су прошлогодишње поплаве, у мају и августу, причиниле штету у укупном износу од 74,3 милиона КМ. Штета на имовини грађана у мају је процијењена на 21,5 милиона КМ, а у августу на 1,8 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана