Поправка крова Културног центра Бански двор могућа само на рате

Весна Поповић
Поправка крова Културног центра Бански двор могућа само на рате

Бањалука - Реконструкција дотрајалог крова Културног центра Бански двор у овој години је под знаком питања и њен почетак биће само могућ ако пројекат покаже да се тај посао може урадити у фазама.

Потврдио је ово градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је разлог томе што у буџету града нема довољно новца да се кров реконструише одједном.

Ребалансом буџета града ставка за реконструкцију  Банског двора смањена је са 700.000 КМ на 445.000 КМ.

- За реконструкцију комплетног крова потребно је далеко више новца него што је предвиђено овогодишњим буџетом. При крају је израда пројектне документације и ако се утврди да се тај посао можемо урадити постепено онда ћемо и почети са реконструкцијом у овој години - рекао је Гаврановић. 

Директор Банског двора Милорад Петрић је рекао да ће  послати допис Градској управи и тражити да се тај посао што прије покрене.

- Не знам колико ће кров у оваквом стању без реконструкције потрајати али боримо се годинама да га очувамо. Радници   свакодневно поправљају и крпе кров који прокишњава али то је све краткорочно рјешење - рекао је Петрић.

Није могао рећи колико би коштала реконструкција цијелог крова.

- Потребно је санирати и фасаду и промијенити столарију а према предрачуну који је направљен прије неколико година  за све те радове било би потребно око 2,5 милиона КМ  - казао је Петрић. 

Бански двор свечано је отворен на Митровдан, 1932. године, а за његову изградњу заслужан је први бан Врбаске бановине Светислав - Тиса Милосављевић. Бањалука је у том периоду  добила многе репрезентативне објекте, који су и данас њен понос. Већ до 1. децембра 1931. године изграђена је Банска палата, данашња зграда Градске управе. Године 1930. основани су Позориште и Музеј Врбаске бановине, који су четири године касније добили зграду садашњег Народног позоришта РС.

Заштићено добро

Зграда Банског двора проглашена је добром културно-историјског насљеђа актом од 27. децембра 1976. године некадашњег Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа БиХ. Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС  је ентеријер Банског двора ставио под заштиту 10. јула 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана